1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Svaka treća žena u EU žrtva nasilja

Svaka treća žena u EU žrtva nasilja

žena

Fizičko i/ili seksualno nasilje doživela je svaka treća žena u Evropskoj uniji a petina ih je bila žrtva partnerskog nasilja, pokazao je novi izveštaj Agencije EU za osnovna prava (FRA).

Gotovo polovina ispitanica bila je žrtva nekog vida psihološkog nasilja (javno ponižavanje, zaključavanje, pretnja nasiljem …) od strane trenutnog ili ranijeg partnera a sedam od deset žrtava partnerskog nasilja nije prijavilo nasilje. Žene su izložene i "sajber" nasilju, naročito mlađe, ali i seksualnom uznemiravanju koje je doživelo više od polovine ispitanica.

Agencija u cilju borbe protiv nasilja nad ženama preporučuje članicama da ratifikuju Istanbulsku konvenciju, da partnersko nasilje tretiraju kao javno a ne privatno pitanje, unaprede zakone i obuče, opreme i ovlaste policiju, lekare, poslodavce i službe za podršku žrtvama za borbu protiv nasilja.

Izveštaj "Nasilje nad ženama – svaki dan i svuda" objavljen 5. marta sadrži rezultate najvećeg u svetu istraživanja nasilja nad ženama i pokazuje u kojoj su meri žene izložene nasilju kod kuće, na poslu, u javnosti i "onlajn". Iako je cilj istraživanja bio da pokaže izloženost nasilju odraslih žena, izveštaj sadrži i podatke o fizičkom i seksualnom nasilju koje su žene trpele u detinjstvu.
 
Istraživanje ukazuje da kreatori politike moraju da "priznaju" obim nasilja nad ženama i obezbede da se odgovori na potrebe žrtava nasilja i zaštite njihova prava i to u praksi "a ne samo na papiru".

Opširnije o izveštaju ''Nasilje nad ženama – svaki dan i svuda'' možete pročitati na portalu euractiv.rs.

 

 

 

 


 

 

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…