1. Početna
  2. Kultura
  3. Film
  4. „Kultura je za sve“ – moto je 16. izdanja festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“

„Kultura je za sve“ – moto je 16. izdanja festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“

Uhvati film

Novi Sad, 17. septembar 2018. – Međunarodni filmski festival Uhvati film, 16. po redu, biće održan od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada u organizaciji KAO Parnas.

Tokom sedam festivalskih dana, publika će potpuno besplatno uživati u raznovrsnom i zanimljivom umetničkom programu: 36 filmova iz 22 zemlje sveta, 3 tribine, 3 izložbe, 2 muzička nastupa, predstavljanje 2 knjige i 2 kreativne radionice.

Festival će biti svečano otvoren u ponedeljak 24. septembra od 13h uz retrospektivu prethodnih festivala i brojne prijatelje i donatore. Otvaranje će obeležiti i nastup pijanistkinje Petre Spasojević, zahvaljujući podršci Dunavske sonate, kao i projekcija prošlogodišnjeg nagrađenog filma „Moje unutrašnje ja“.

Istog dana, 24. septembra od 17h, započeće i bogat umetnički prateći program. Biće predstavljene dve knjige uz prisustvo autorki: knjiga „Duga, sunce, srce“, autorke Bojane Nešić, i knjiga „Žene koje menjaju stanje stvarnosti”, Iz Kruga Vojvodine, ispred koje će govoriti Svjetlana Timotić.

Prateći umetnički program nastavlja se 25. septembra od 17h, projekcijom filma „Restart“, autora Dejana Petrovića, nakon čega sledi tribina na temu: „Kome trebaju influenseri sa invaliditetom?“ – prikaz invalidnosti na društvenim mrežama.

Prateći program završava se 26. septembra od 17h, kad su na programu filmovi „Otvorenih očiju“ Marka Novakovića i tajladski film „Luzer“, nakon čega sledi tribina „Pobednici i dobitnici: osobe sa invaliditetom u sportu“.

Edukativni karakter Festivala podržaće i dve radionice: 29. septembra radionica „Fotografija za sve“, i 30. septembra radionica „Film za sve“, koje počinju u 10h. Svi koji žele da nauče osnove fotografije i filma, mogu svoju prijavu poslati na mejl: uhvatifilm@gmail.com

Okosnica Festivala, filmski takmičarski program održava se od 27. do 30. septembra od 17h, projekcijom premijerno selektovanih filmova iz krajeva sveta, nakon čega slede razgovori sa povodom sa autorima filmova, gostima i publikom.

Za četvrtak 27. septembar, nakon projekcije filmova, predviđena je i tribina „Kulturna participacija osoba sa invaliditetom: pristupačnost nisu samo rampe“. Festival će svečano biti zatvoren 30. septembra džez nastupom Tanje Josić.

Sve vreme trajanja Festivala, u holu bioskopa biće postavljena izložba fotografija: „Osobe sa kvalitetom“, kao i likovnih radova Srđana Vucelje i Jelene Damnjanović

Međunarodni filmski festival Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film održava se od 2003. u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti.

Ovogodišnje 16. izdanje Festivala održava se pod motom „Kultura je za sve“, a podržalo ga je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i ERSTE banka.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…