Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru – Italija i Grčka. Od početka godine u Evropu je iz severne Afrike stiglo gotovo 200.000 migranata i sada je imigracija a ne nezaposlenost najveća briga građana Evropske unije.
 
Italija će za period 2014-20. dobiti gotovo 560 miliona evra a Grčka 473 miliona, saopštila je Evropska komisija.
 
"Članice EU danas se suočavaju sa nazapamćenim izazovom na planu migracija i bezbednosti i Komisija je preduzela mere u duhu solidarnosti", istakao je evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos.
 
Komesar je dodao da se moraju preduzeti hrabri koraci kako bi se poboljšalo upravljanje migracijama, unapredila saradnja i osigurala bezbednost građana EU od organizovanog kriminala i terorizma.
 
"Nacionalnim programima koje je odobrila Komisija predviđa se značajna finansijska pomoć članicama da odgovore na izazove. Odlučni smo da i dalje pokazujemo solidarnost u praksi", istakao je Avramopulos.
 
Kako se navodi, Komisija je intenzivno radila sa članicama kako bi osigurala hitnu isplatu iz EU fondova. U martu su već odobrena 22 nacionalna programa a još 13 će biti odobreno kasnije ove godine.
 
Migrantska kriza eskalirala je u 2015. i hiljade migrnata sa Bliskog istoka i iz Afrike nastoje da dobiju azil u Evropskoj uniji.
 
Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond (Philip Hammond) rekao je 9. avgusta da EU ne može da primi milione ljudi u potrazi za novim životom.
 
Hamondova izjava samo je potvrdila anti-imigrantsku retoriku zvaničnog Londona koja je odgovor na veliki broj pokušaja migranata da iz Francuske stignu do Britanije preko La Manša.
 
Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), od početka godine do Evrope je iz severne Afrike stiglo oko 188.000 migranata a prilikom prelaska Mediterana život je izgubilo više od 2.000 ljudi.
 
Zbog krize sa migrantima nacionalističke partije širom Evrope sve se glasnije protive politici solidarnosti.
 
Pitanje imigracije poslednjih meseci postalo je i glavna briga građana EU koji su ranije najviše brinuli zbog nezaposlenosti i finansijske krize, pokazuju nova evropska istraživanja.
 
Istovremeno mnoge evropske vlade preduzimaju oštre mere protiv imigracije kako bi umirile svoje sve zabrinutije glasače.
 
Sredstva EU za pomoć u rešavanju migrantske krize biće odobrena u sklopu Fonda za azil, migracije i integracije (AMIF) i Fonda za unutrašnju bezbednost (ISF).
 
Iz fonda AMIF podržavaju se napori na nacionalnom nivou za unapređenje kapaciteta za prijem (migranata), na integraciji migranata na lokalnom i regionalnom nivou i unapređenju efikasnosti programa vraćanja. Takođe se uz pomoć iz tog fonda radi na obezbeđenju da procedure za azil budu u skladu sa standardima EU.
 
Sredstvima iz fonda ISF dopunjuju se davanja na nacionalnom nivou za unapređenje upravljanja granicama i nadzor, posebno uz upotrebu moderne tehnologije. Iz tog fonda se finansiraju i prekogranična saradnja policija i jačanje kapaciteta članica za upravljanje rizicima po bezbednost, poput terorizma, sajber kriminala, trgovine drogom i ljudima i drugih formi organizovanog kriminala.
 
Izvor: euractiv.rs 
 
 
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…