Događaji u 2015. koji su obležili Tviter-sferu u EU

Twitter

Teroristički napadi, eskalacija migrantske krize, grčka kriza, ali i brojne afere koje su obeležile 2015. u Evropskoj uniji bile su i glavne teme tvitova. Godina se ipak završila dobro, pariskim sporazumom globalnih lidera o borbi protiv klimatskih promena.
 
Početak godine je svima, pa i tviterašima u EU, bio loš, jer je januar obeležio teroristički napad na redakciju francuskog satiričnog časopisa Šarli ebdo u kojem je stradalo 12 ljudi.
 
U februaru je glavna tema bilo potpisivanje sporazuma iz Minska o uspostavljanju mira u Ukrajini, piše "onlajn" medij viEUws koji prati politiku i rad EU.
 
Celu Tviter-sferu u EU u martu je uzdrmao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker idejom o osnivanju vojske EU.
 
April je na Tviteru obeležio "konfetegejt", kada je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi zasut konfetama dok je govorio o monetarnoj politici. Bacajući konfete, dok je nisu sklonili, jedna aktivistikinja je tražila da se prekine diktatura ECB.
 
Maj je imao dve velike teme – predsednik EK Junker "potapšao" je po obrazu mađarskog premijera pozdravivši ga rečima "Zdravo diktatore" a komesari za digitalnu sferu Ginter Etinger i Andrus Ansip objavili su prioritete jedinstvenog digitalnog tržišta.
 
U junu je u Evropskom parlamentu "rođena" nova grupa – Evropa nacija i slobode (ENF), koja okuplja stranke krajnje desnice, i to je bila najčešća tema tviteraša.
 
Jul u EU i u Tviter-sferi obeležio je vrhunac grčke krize nakon što su Grci na referendumu rekli ne zahtevima kreditora. Desetak dana kasnije, parlament Grčke usvojio je mere štednje i reforme koje su tražili kreditori u zamenu za pregovore o novom paketu zajmova.
 
Eskalacija izbegličke krize, koja je uzdrmala temelje EU, bila je glavna tema na Tviteru u avgustu.
 
U septembru je izbila još jedna afera, "folksvagengejt", kada je otkriveno da Folksvagenova vozila imaju ugrađene softvere za lažiranje podataka o zagađenju, tako da su tvitovi u EU uglavnom bili usmereni na taj skandal.
 
Tviteraše je u oktobru 2015. najviše zaokupljala presuda Evropskog suda pravde koja je ukazala da transatlantski sporazum o prenosu podataka, tzv. Sejf harbur sporazum, ne štiti dovoljno potrošače.
 
Novembar su na Tviteru obeležili teroristički napadi na Pariz u kojima je poginulo 130 ljudi a više od 350 povređeno.
 
Decembarska tema br.1 tviteraša bilo je postizanje sporazuma o borbi protiv klimatskih promena ma konferenciji UN COP21 u Parizu.

Izvor: viEUws

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…