1. Početna
  2. IT
  3. Društvene mreže
  4. Događaji u 2015. koji su obležili Tviter-sferu u EU

Događaji u 2015. koji su obležili Tviter-sferu u EU

Twitter

Teroristički napadi, eskalacija migrantske krize, grčka kriza, ali i brojne afere koje su obeležile 2015. u Evropskoj uniji bile su i glavne teme tvitova. Godina se ipak završila dobro, pariskim sporazumom globalnih lidera o borbi protiv klimatskih promena.
 
Početak godine je svima, pa i tviterašima u EU, bio loš, jer je januar obeležio teroristički napad na redakciju francuskog satiričnog časopisa Šarli ebdo u kojem je stradalo 12 ljudi.
 
U februaru je glavna tema bilo potpisivanje sporazuma iz Minska o uspostavljanju mira u Ukrajini, piše "onlajn" medij viEUws koji prati politiku i rad EU.
 
Celu Tviter-sferu u EU u martu je uzdrmao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker idejom o osnivanju vojske EU.
 
April je na Tviteru obeležio "konfetegejt", kada je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi zasut konfetama dok je govorio o monetarnoj politici. Bacajući konfete, dok je nisu sklonili, jedna aktivistikinja je tražila da se prekine diktatura ECB.
 
Maj je imao dve velike teme – predsednik EK Junker "potapšao" je po obrazu mađarskog premijera pozdravivši ga rečima "Zdravo diktatore" a komesari za digitalnu sferu Ginter Etinger i Andrus Ansip objavili su prioritete jedinstvenog digitalnog tržišta.
 
U junu je u Evropskom parlamentu "rođena" nova grupa – Evropa nacija i slobode (ENF), koja okuplja stranke krajnje desnice, i to je bila najčešća tema tviteraša.
 
Jul u EU i u Tviter-sferi obeležio je vrhunac grčke krize nakon što su Grci na referendumu rekli ne zahtevima kreditora. Desetak dana kasnije, parlament Grčke usvojio je mere štednje i reforme koje su tražili kreditori u zamenu za pregovore o novom paketu zajmova.
 
Eskalacija izbegličke krize, koja je uzdrmala temelje EU, bila je glavna tema na Tviteru u avgustu.
 
U septembru je izbila još jedna afera, "folksvagengejt", kada je otkriveno da Folksvagenova vozila imaju ugrađene softvere za lažiranje podataka o zagađenju, tako da su tvitovi u EU uglavnom bili usmereni na taj skandal.
 
Tviteraše je u oktobru 2015. najviše zaokupljala presuda Evropskog suda pravde koja je ukazala da transatlantski sporazum o prenosu podataka, tzv. Sejf harbur sporazum, ne štiti dovoljno potrošače.
 
Novembar su na Tviteru obeležili teroristički napadi na Pariz u kojima je poginulo 130 ljudi a više od 350 povređeno.
 
Decembarska tema br.1 tviteraša bilo je postizanje sporazuma o borbi protiv klimatskih promena ma konferenciji UN COP21 u Parizu.

Izvor: viEUws

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…