Slab rast i strah od deflacije u zoni evra

Godinu dana nakon izlaska iz recesije, zona evra se suočava sa stagnacijom, slabom ekonomskom dinamikom u Francuskoj i Nemačkoj i rizikom da zapadne u deflaciju.

Privredni rast zone evra usporen je u drugom tromesečju 2014. U najvećoj evropskoj privredi, Nemačkoj, usporavanje je bilo veće od očekivanja, pa je zabeležen pad od 0,2% u odnosu na prethodni kvartal, pre svega zbog slabijeg izvoza i pada investicija, a glavni motori rasta „zakazali su“ i u Francuskoj.

Dodatno zabrinjava niska stopa inflacije koja već neko vreme muči zonu evra i u julu je opala na 0,4%, na najniži nivo od 2009.

Nemački statistički zavod je kao glavni uzrok za usporavanje nemačke privrede ove godine istakao negativni spoljnotrgovinski bilans i pad investicija.

U drugom tromesečju BDP je smanjen za 0,2% u odnosu na prva tri meseca, dok su analitičari očekivali usporavanje od 0,1%.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…