Raspisan konkurs Putujemo u Evropu

Evropski pokret u Srbiji raspisao je danas konkurs „Putujemo u Evropu 2014“ na kojem će biti izabrano 50 najboljih studenata koji će ovog leta tri nedelje putovati zemljama EU. Program „Putujemo u Evropu“ ove godine obeležava desetogodišnjicu. Do sada je ukupno 1.310 studenata iz Srbije na ovaj način putovalo je evropskim zemljama.

Pobednici konkursa, na koji mogu da se prijave studenti završnih godina studija sa univerziteta u Srbiji, dobiće inter-rejl karte za voz, omladinski račun i platnu karticu Erste banke sa džeparcem, međunarodno putno osiguranje, i EYCA i ISIC studentske kartice za putovanje Evropom.

Studenti će na put u Evropu krenuti 28. jula vozom iz Beograda u Berlin, gde će se tri dana družiti sa vršnjacima, pobednicima konkursa u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji, a zatim će putovanje nastaviti po sopstvenom izboru.

Detalji o konkursu, koji će biti otvoren do 30. juna, dostupni su na internet stranici www.putujemouevropu.org.

Program „Putujemo u Evropu“ ove godine obeležava desetogodišnjicu i ukupno 1.310 studenata iz Srbije putovalo je evropskim zemljama zahvaljujući tom projektu.

Mladi će videti svet i verovatno će u skladu sa tim oblikovati svoje ponašanje u životu. Naše ponašanje je odraz našeg viđenja sveta, a putovanje formira viđenje sveta. Ne tvrdim da će tih 50 mladih ljudi dramatično promeniti svoje mišljenje, ali je van svake sumnje da će imati drugu sliku sveta„, rekao je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić na konferenciji za novinare u Medija centru.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović rekao je da će studenti iz Srbije biti svojevrsni ambasadori i da će sagovornicima u inostranstvu moći da kažu da dolaze iz buduće članice EU, i dodao da je potrebno nastaviti sa takvim projektima i kada Srbija uđe u EU, jer su značajni za razvoj mladih i njihove karijere.

Direktorka Balkanskog fonda za demokratiju Gordana Delić rekla je da će se studenti sa Balkana družiti u Berlinu i putovati po EU, a da ih tamo nisu poslale političke partije, nego su izabrani na konkursu zahvaljujući svom mukotrpnom radu.

Izvor: Beta/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…