Postignut dogovor o budžetu EU za 2014.

Evropska unija

Evropske institucije postigle su dogovor o budžetu za 2014. koji je manji nego ovogodišnji, ali je i za pola milijarde evra veći nego što su to želele članice EU, opterećene ekonomskom krizom. Tokom višečasovnih pregovora postignut je i dogovor o dopunjavanju budžeta za 2013, što je tražio Evropski parlament da bi podržao budžet za narednu godinu. Dogovor o budžetu za 2014. ključan je korak za usvajanje narednog višegodišnjeg finansijskog okvira EU za 2014-2020.

"Nakon 16 sati pregovora postigli smo dogovor o bužetu za 2014", saopštio je 12. novembra evropski komesar za budžet Januš Levandovski. On je izrazio zadovoljstvo jer će dogovor Evropskog parlamenta i Saveta omogućiti, u veremenu kada su preko potrebna, sredstva za podstrek evropskim preduzećima, naučnicima, gradovima, regionima i studentima.

Budžet za 2014. manji je za 9,4% u odnosu na budžet za 2013, što ukazuje na finansijske probleme koji opterećuju Uniju.

Budžet je za 0,9 milijardi evra manji od zahteva Evropskog parlamenta, ali je za 0,5 milijardi veći nego što su članice to želele. Parlament je tražio 136,4 milijardi evra u plaćanjima a članice su nudile 135 milijardi.

Na kraju je postignut kompromis koji predviđa 142,6 milijardi evra u preuzetim obavezama i 135,5 milijardi u stvarnim plaćanjima, navodi se u saopštenju Evopske komisije.

Dogovor treba još da zvanično odobre Savet EU i Evropski parlament 19. i 20. novembra, saopštila je Litvanija, predsedavajuća EU.

Postizanjem dogovora otvoren je i put da Parlament na plenarnoj sendici 19. novembra odobri višegodišnji finansijski okvir EU za 2014-2020.

Spor oko budžeta između članica i parlamenta, koji je gotovo uobičajena stvar u EU, rešen je iako su protiv predlog budžeta bile Velika Britanija, Švedska, Holandija i Danska koje se zalažu za štedljiviji budžet, rekli su izvori upućeni u pregovore.

Zamenik litvanskog ministra finansija Algimantas Rimkunas je pozdravio dogovor i dodao da je njime obezbeđeno finansiranje ključnih sektora, poput rasta, zapošljavanja i humanitarne pomoći, uključujući više sredstava za pomoć sirijskim izbeglicama.

Na zahtev Italije, nakon tragedije kod Lampeduze, dogovoreno je i da se povećaju sredstva za kontrolu migracija i agenciju za koordinaciju kontrole granice EU, Fronteks (Frontex), dodao je Rimkunas.

Oko dve trećine budžeta će, kao i ranijih godina, biti izdvojeno za poljoprivredne subvencije i projekte za razvoj siromašnijih regiona EU. Ukupno 63,9 milijardi evra će sledeće godine biti namenjeno budžetskoj stavki "pametan i inkluzivan rast" koja predviđa pre svega finansiranje saobraćajne infrastrukture i pomoć malim i srednjim preduzećima.

Dogovor institucija predviđa i rebalans ovogodišnjeg budžeta u koji su članice pristale da dodaju 11,6 milijardi evra. To je bio uslov koji je Evropski parlament postavio da bi usvojio budžet za 2014. Parlament je tražio da članice u ovogodišnji budžet uplate dodatna sredstva kako se troškovi ne bi preneli na narednu godinu.

Dogovorom je obezbeđeno i 400 miliona evra za pomoć oblastima u Nemačkoj, Austriji i Češkoj koje su ovog leta pogodile poplave, kao i za obnovu posle požara u Rumuniji. Ta sredstva će se obezbediti delom od neiskorišćenih ovogodišnjih fondova, ukupno 250 miliona evra, a ostatak će biti izdvojen iz budžeta za 2014.

Izvor: euractiv.rs/AFP i Evropska komisija 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…