Osumnjičenima za krivično delo zagarantovano pravo na advokata

sudijski čekić

Građani EU koji su osumnjičeni za krivično delo imaće ubuduće pravo na savet advokata, kontakt sa porodicom i konzulatom. U praksi ovo znači da će se svim osumnjičenima, bez obzira gde se nalaze u EU, garantovati pravo na savetovanje sa advokatom od početka procesa pa sve do njegovog okončanja. Garantuje se i poverljivost razgovora sa advokatom. Pravo na advokata je i dosad postojalo u svim članicama EU, s tim da je, od zemlje do zemlje, različito primenjivano.

Savet ministara je 7. oktobra usvojio ovaj predlog Evropske komisije, a prethodno je Evropski parlament glasao o direktivi 10. septembra.

Ako je osumnjičeni uhapšen, nova pravila garantuju da će moći da kontaktira porodicu. Ako su privedeni van svoje matične zemlje, građani EU imaće pravo da stupe u kontakt sa konzulatom svoje zemlje.

"Ovaj zakon je pobeda za pravdu i građanska prava u EU", kazala je evropska komesarka za pravdu Vivijen Reding (Viviane Reding).

Kako je navela, to je treći predlog Komisije koji treba da garantuje prava na pravedno suđenje za sve ljude bilo gde u EU, bez obzira da li su u svojoj zemlji ili u inostranstvu.

Opširniju informaciju možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…