ODIHR: Ključni aspekti izbornog procesa u Srbiji zahtevaju dalju reformu

izbori

Beč, 22. avgust 2022. – Na aprilskim predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji učestvovale su različite političke opcije, ali je niz nedostataka rezultirao neravnopravnim uslovima za učesnike, u korist predstavnika vlasti.

To je u završnom izveštaju o aprilskim izborima u Srbiji ocenila Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

U završnom izveštaju, Kancelarija OEBS navodi da su promene zakona, usvojene nedugo pre izbora posle dijaloga vlasti i opozicije, donele neka poboljšanja, ali da ključni aspekti izbornog procesa zahtevaju dalju reformu.

Osnovne slobode su u znatnoj meri poštovane u izbornoj kampanji, ali su neki ključni izazovi ograničili sposobnost birača da donesu izbor zasnovan na informisanosti i bez pritisaka, navodi ODIHR.

Dodaje se da je posmatračka misija ODIHR redovno dobijala izveštaje o pritisku na zaposlene u javnom sektoru da podrže predsednika države Aleksandra Vučića i vladajuću koaliciju i o zloupotrebi javnih resursa od državnih i opštinskih aktera, suprotno međunarodnim standardima.

Naklonost većine uticajnih medija vladajućoj koaliciji u Srbiji smanjuje pluralizam, utiče na javni diskurs i podriva nadzornu funkciju nadzora medija, navodi se u izveštaju i dodaje da je većina predstavnika opozicije istakla dugogodišnji nedostatak pristupa javnom servisu i privatnim medijima sa nacionalnom frekvencijiom.

Tokom kampanje je prijavljen ograničen broj incidenata protiv novinara, ali je posle izbornog dana bilo nekoliko slučajeva pretnji i fizičkog nasilja, što je izazvalo zabrinutost za bezbednost novinara i njihovu mogućnost da slobodno izveštavaju, piše u izveštaju.

Nadzor koji je sprovela posmatračka misija ODIHR pokazao je da su javni TV servisi pokrili aktivnosti svih učesnika u kampanji, ali da su „naširoko nekritički izveštavali o aktivnostima javnih funkcionera, koji su bili i kandidati na izborima„, navodi se.

Kancelarija OEBS dodaje da su privatne TV stanice sa nacionalnom frekvencijom „predstavile izbornu kampanju bez sadržajnog uređivanja“ i da su fokusirale vesti na državne funkcionere.

Iako ima mandat za nadzor nad elektronskim medijima, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) „ostalo je u najvećoj meri pasivno tokom kampanje„, piše u izveštaju.

Izborni dan je u načelu protekao mirno, uz nekoliko izolovanih incidenata. Na nekim biračkim mestima primećeno je da neovlašćena lica vode evidencije birača, da birači slikaju svoje glasačke listiće i da iste osobe pomažu različitim biračima prilikom glasanja, navodi se.

Završni izveštaj posmatračke misije ODIHR sadrži i devet prioritetnih i 17 drugih preporuka koje Srbija treba da ispuni kako bi sledeći izbori bili održani u uslovima koji odgovaraju demokratskim standardima.

Vlast treba da preduzme mere za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa i da se dodatno pozabavi rešavanjem problema nejednakog pristupa medijima znatno pre sledećih izbora, navodi se u izveštaju.

Izmenama zakona treba obezbediti jasno razdvajanje između zvaničnih funkcija i predizbornih aktivnosti njihovih nosilaca, a kršenja propisa treba da budu proaktivno sprečena putem adekvatnih kazni, preporučuje ODIHR.

Vlasti u Srbiji treba da usvoje i da primene efikasne zakonske i institucionalne mehanizme nadzora kako bi sprečile zastrašivanje i pritiske na birače, uključujući zaposlene u javnim i državnim institucijama i preduzećima.

Nadležni državni organi treba da doprinesu jačanju medijskog pluralizma daljim povećanjem transparentnosti vlasništva nad medijima, promovisanjem raznovrsnosti političkog sadržaja u medijima i sistematskim praćenjem poštovanja zakonskih obaveza emitera, glasi jedna od preporuka.

Među preporukama je i jačanje nezavisnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), čije obaveze tokom kampanje, kako se navodi, treba da budu eksplicitno definisane zakonom i da budu proširene na sve aspekte medijskog izveštavanja o izborima.

Kako bi umanjili zabrinutost u vezi sa tačnošću biračkih spiskova, vlasti treba da organizuju sprovođenje potpune revizije Jedinstvenog biračkog spiska što je pre moguće, preporučuje ODIHR između ostalog.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…