1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Napredak Srbije u ključnim poglavljima pregovora sa EU

Napredak Srbije u ključnim poglavljima pregovora sa EU

Srbija je ratifikovala Konvenciju Saveta Evrope o suzbijanju nasilja u porodici, ali sada mora da taj dokument pretoči u zakone i da žrtvama nasilja obezbedi veća prava,  izjavila je danas Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra na predstavljanju preporuka za vlasti u Srbiji u više oblasti  života.

Macanović je na konferenciji za novinare sedam nevladinih organizacija udruženih u koaliciju pod nazivom „prEUgovor“ rekla da su reforme pravosuđa dodatno odužile sudske postupke zbog čega žrtve nasilja u porodici još teže dolaze do pravde.

Kao primer loše primene zakona u praksi, ona je navela da je zakonom predviđeno da žrtve nasilja za koje se proceni da su posebno ugrožene dobiju besplatnu pravnu pomoć, ali je ukazala da se to retko dešava zbog nedostatka sredstava.

Njena koleginica iz nevladine organizacije ASTRA, koja pomaže žrtvama trgovine ljudima, Ivana Radović je ukazala da su najveći problemi u oblasti pomoći žrtvama i krivičnog gonjenja odgovornih.

Radović je najavila da će ASTRA uskoro objaviti analizu svih sudskih postupaka u 2013. godini u vezi sa trgovinom ljudima.

Miroslava Jelačić iz Grupe 484, koja se bavi zaštitom prava azilanata, rekla je da je pozitivno to što je Srbija uspela da za sada reši problem smeštaja azilanata.

Otvoreni su novi centri u Sjenici, Tutinu i Obrenovcu, rekla je ona i navela da se strani državljani koji se odluče da traže azil u Srbiji i dalje suočavaju sa problemom kada žele da i formalno podnesu zahtev za azil.

Ona je ukazala da se vrlo često dešava da Odsek za azil ne uspeva da na vreme odgovori na zahtev za azil u prvostepenom postupku.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija je, govoreći o problemu korupcije u Srbiji, rekao da je potrebno da Skupština Srbije što pre usvoji zakon o zaštiti uzbunjivača. On je, međutim, ukazao da predloženi nacrt zakona ima nedostataka i da mora da se menja.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije je, govoreći o borbi protiv kriminala u Srbiji, rekao da ostaje da se vidi da li sudski proces protiv Darka Šarića optuženog za šverc droge dovesti do otvaranja novih postupaka.

On je objasnio da je u pranje novca grupe Darka Šarića u Srbiji moralo biti umešano mnogo ljudi i da ostaje da se vidi da li će i oni odgovarati.

Zabrinjavajuće je da postoje i druge velike grupe, poput grupe Darka Šarića, o kojima mi ne znamo ništa, a koje se spominju u policijskim izveštajima, rekao je Čečen.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ukazala je da Savet za nacionalnu bezbednost i Biro za koordinaciju službi bezbednosti imaju prevelika ovlašćenja i da ih ne kontroliše ni parlament ni pravosuđe, što, kako je navela, nije dobro.

Sedam nevladinih organizacija iz koalicije „prEUgovor“ su objavile i preporuke vlastima u Srbiji navodeći da se mora poboljšati primena zakona, pojačati kontrola izvršne vlasti, kao i obezbediti veće poštovanje ljudskih prava i efikasniji rad pravosuđa u Srbiji.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…