Metsola: Potrebna veća transparentnost o sastancima evroposlanika i stranih aktera

Foto: europe.eu

Strazbur – Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je da ta institucija neće stati u odbranu evroposlanika protiv kojih se vodi istraga za korupciju.

Neće biti nekažnjenih. Ovaj parlament neće stati na stranu onih za koje se dokaže da su odgovorni „, rekla je Metsola, dodajući da je potrebna veća transparentnost o sastancima evroposlanika i stranih aktera.

Belgijsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe zbog sumnje da su primali novac i poklone, kako bi uticali na odluke Evopskog parlamenta u korist jedne zalivske države, a među optuženima je i potpredsednica EP Eva Kaili.

Evropski parlament je, u međuvremenu, saopštio da su suspendovana ovlašćenja i dužnosti potpredsednice Evropskog parlamenta Kaili.

Belgijsko pravosuđe izvršilo je više pretresa u petak u okviru istrage otvorene sredinom jula ove godine o navodnoj kriminalnoj organizaciji infiltriranoj u srcu Evropskog parlamenta i osumnjičenoj za mešanje u politiku sindikata i korupciju preko Katara.

Federalno tužilaštvo je saopštilo da je izvršeno 16 pretresa u nekoliko briselskih opština i da su pretresi obavljeni „u okviru široke istrage za navodna dela kriminalnog organizovanja, korupcije i pranja novca„. Tokom pretresa zaplenjeno je 600.000 evra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…