Uhapšena Eva Kaili potpredsednica Evropskog parlamenta

Foto: europe.eu

Brisel – Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage o korupciji u Belgiji.

Grkinja je još u četvrtak uveče bila isključena iz svoje stranke PASOK, a izbacio je i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu, prenosi Dojče vele (DW).

Prema navodima belgijskog tužilaštva, istraga se vodi zbog pokušaja jedne zalivske države da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, kao i zbog navoda o korupciji i pranju novca. Izvršeno je šesnaest pretresa i pet hapšenja. Između ostalog, oduzeto je 600.000 evra u gotovini, kao i mobilni telefoni.

Već nekoliko meseci postoje sumnje da jedna zalivska država pokušava da utiče na političke i ekonomske odluke Evropskog parlamenta.

Prema saznanjima listova „Le Soir“ i „Knack„, reč je o Kataru, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Sumnja se da su pojedincima u parlamentu, koji su bili na političkim ili strateškim funkcijama, podeljene značajne sume novca ili pokloni.

Od ove godine, Eva Kaili je jedna od četrnaest potpredsednica Evropskog parlamenta, u kojem je poslanica od 2014. godine.

Ona je krajem novembra držala govor o Svetskom prvenstvu u Kataru. Taj sportski događaj je opisala kao dokaz „da sportska diplomatija može da donese istorijsku promenu u zemlji čije su reforme inspirisale arapski svet„.

Ona je kazala da je Katar pionir kada su radnička prava u pitanju. Kaili se ranije sastala sa katarskim ministrom rada Samikom al Marijem, napisao je na Tviteru katarski ambasador u EU.

Među privedenima su, prema navodima medija, i bivši evroposlanik, socijaldemokrata Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (IGB) Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Iz službe za saradnju sa medijima Evropskog parlamenta nisu želeli da komentarišu racije zbog istrage koja je u toku.

Rečeno je samo da ta služba u potpunosti sarađuje sa belgijskom policijom.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…