1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Mađarska: Steže se obruč oko medija

Mađarska: Steže se obruč oko medija

Medijska reforma u Mađarskoj bila je jedan od prvih poteza Viktora Orbana kada je njegova konzervativna stranka Fides (Fidesz) došla na vlast 2010. godine, i velika tačka sporenja sa Briselom.

Mediji su stavljeni pod kontrolu, a nezavisni mediji su u veoma teškom položaju uprkos izvesnim ustupcima na koje je Orban pristao. Uoči izbora na kojima će Orban prema predviđanjima odneti ubedljivu pobedu, novinari ukazuju da se krug oko medija steže.

"Situacija je strašna. (…) Govore nam koje rečenice da napišemo i kojim redosledom", kaže jedan od zaposlenih u državnim medijima, koji je želeo da ostane anoniman. 

"Sada kada se izbori približavaju još je gore", kazao je on za AFP. 

"Ne mogu da pitam zvaničnike opozicije o njihovom izbornom programu, ali moram da im postavim pitanja o nedavnom skandalu", odnosno otkrivanju tajnog bankarskog računa u Austriji koji pripada jednom od potpredsednika socijalističke stranke. 

Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) nedavno je ukazala na nedovoljan kapacitet političkih emisija da predstave raznolikost stavova uoči izbora 6. aprila.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…