Iskustvo Litvanije kao ohrabrenje na putu ka EU

Srbiju tokom pregovora o članstvu u EU očekuju brojne reforme i neki bolni ustupci. Međutim, na kraju tog puta ona će biti bolja zemlja, što će se pozitivno odraziti na život građana.

To je osnovna poruka sa skupa o iskustvima Litvanije koja ove godine slavi čitavu deceniju u EU. Za to vreme standard građana je poboljšan, a produžena je i očekivana dužina života bez većih zdravstvenih tegoba.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović ukazao je da će Srbija morati da poveća administrativne kapacitete kako bi sprečila da se standardi usvoje samo kroz propise. Bez sprovođenja nema ni koristi za građane ni napretka na putu ka EU, ukazao je on.

Litvanski diplomata Antanas Valionis, bivši ministar spoljnih poslova, poručio je da je potrebno informisati građane i sklopiti sporazum među strankama o planu za pristupanje EU i tako smanjiti opasnost od populizma.

Proces i njegov kompleksnost iziskivaće boje kapacitete. Bez administrativnih kapaciteta ostajemo na ledini sa usklađenim zakonodavstvom, bez primene„, rekao je Majstorović, podsetivši da je od 1995. godine primena proglašena jednim od ključnih kriterijuma za pristupanje.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…