1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Evropska komisija: Do 2030. za 40% manja emisija CO2

Evropska komisija: Do 2030. za 40% manja emisija CO2

Ugljen dioksid

Evropska komisija predstavila je nove energetske i klimatske ciljeve za period do 2030. godine – smanjenje emisije ugljen dioksida (CO2) za 40% i udeo od 27% energije iz obnovljivih izvora. Sada je emisija štetnih gasova u atmosferu za 18% niža nego 1990. dok je udeo obnovljivih izvora nešto manji od 13%.

Cilj 27% energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji biće obavezujuć na nivou Evropske unije ali dobrovoljan za članice, što je razočaralo neke zemlje, poput Nemačke, ali i borce za čistiju životnu sredinu. Srbija u sklopu strategije Energetske zajednice Jugoistočne Evrope ima obavezu da do 2020. poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji na 27% sa 21,2%.

Kod energetske efikasnosti EU predviđeno je unapređenje koje će doprineti realizaciji ukupne energetske politike i bez koje je prelazak na konkurentniji, bezbedniji i održiviji energetski sistem nemoguć, navela je Komisija.

Komesarka za klimu Koni Hedegard (Connie Hedegaard) istakla je na konferenciji za štampu u Briselu 22. januara da će se EU sada "dogovarati o detaljima, ali da je pravac određen" dodajući da će "ako drugi regionu budu isto tako ambiciozni u borbi sa klimatskim promenama, svet biti u znatno boljem stanju".

Predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da su ciljevi EU ambiciozni i da je "akcija na polju klime od ključnog značaja za budućnost planete, dok je prava evropska energetska politika ključna za konkurentnost EU".

Opširnije o novim energetskim i klimatskim ciljevima Evropske komisije možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…