1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Evropljani žele da glasaju za predsednika Komisije

Evropljani žele da glasaju za predsednika Komisije

Evropski građani skloniji su da izađu na glasanje ako im se pruži prilika da biraju ko će biti sledeći predsednik Evropske komisije, pokazala su najnovija istraživanja koja ukazuju i da se više od polovine anketiranih građana oseća Evropljanima.

Oko 40% građana smatra da se njihov glas čuje u Evropskoj uniji a 60% misli da se glas njihove zemlje čuje u EU. Kao najpozitivnije od evropskih integracija 56% ispitanika navodi slobodu kretanja, 53% mir među članicama, 24% zajedničku evropsku valutu a 23% program Erazmus. Evropljane najviše brinu nezaposlenost, socijalna nejednakost i javni dugovi članica.

Za specijalni izveštaj Evropske komisije Eurobarometar, koji je Evropski parlament objavio 6. septembra, anketirano je 27.600 građana Evrope koji su godinu dana pred izbore iskazali svoje stavove o EU.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 22. do 25. maja 2014. godine u svim članicama EU. Biće to osmi saziv Parlamenta od prvih direktnih izbora 1979.

U predstojećoj kampanji evropske političke partije predstaviće svoje kandidate za mesto predsednika Evropske komisije. Na pitanje šta o tome misle, 55% ispitanika odgovorilo je da će ih to podstaći da izađu na izbore.

U Evropskom parlamentu nadaju se da će na glasače pozitivno delovati činjenica da su im kandidati poznati i da to će doprineti većoj izlaznosti na izborima u maju.

"Znatan broj građana kaže da će biti mnogo spremniji da izađu na izbore ako glasanje za Evropski parlament znači da će glasati i za predsednika Komisije", rekao je za EurActiv.comportparol Parlamenta Haume Dač (Jaume Duć).

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…