EU usvojila prvi legalni instrument za inkluziju Roma

Evropska unija

Svih 28 članica Evropske unije obavezalo se 9. decembra da će sprovoditi set preporuka čiji je cilj da se poboljša ekonomska i socijalna integracija romske zajednice. To je do sada prvi pravni instrument za inkluziju Roma na nivou EU i, mada nije pravno obavezujući, očekuje se da članice EU konkretnim merama doprinesu većoj integraciji Roma u društvo. Danas u Evropi, prema procenama, živi između 10 i 12 miliona Roma, od kojih oko šest miliona u EU, i Romi su najveća etnička manjina na kontinentu. U zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj živi trećina evropske romske populacije.

 Iako se direktivom EU o rasnoj jednakosti koju su sve zemlje EU ugradile u nacionalna zakonodavstva zabranjuje diskriminacija po osnovu rasne ili etničke pripadnosti, mnogi Romi i dalje su žrtve predrasuda ili duboko ukorenjene socijalne isključenosti.

 Preporuke, usvojene u savetu EU manje od šest meseci nakon što ih je predložila Evropska komisija, doprineće smanjenju jaza između Roma i drugih delova populacije u članicama EU.

 Potpredsednica Evropske komisije i komesarka za pravosuđe Vivijan Reding (Viviane) istakla je da postignuti sporazum jasno pokazuje da su članice EU spremne da se bave izazovnim zadatkom integracije Roma.

 Opširniju informaciju o prvom legalnom instrumentu za inkluziju Roma na nivou Evropske unije možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…