1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. E-zdravstvo uzima maha u EU

E-zdravstvo uzima maha u EU

Korišćenje informacionih tehnologija u zdravstvu uzima maha u EU, ali još mnogo toga mora da se uradi na tom planu, ocenila je Evropska komisija.

Te tehnologije se koriste u zdravstvu u EU uglavnom za unošenje podataka i izveštavanje, a manje u kliničke svrhe poput onlajn konsultacija, pokazala su istraživanja sprovedena u bolnicama i među lekarima opšte prakse. Zemlje koje prednjače u korišćenju informacionih tehnologija u bolnicama u celini su Danska, Estonija, Švedska i Finska, dok su Holandija, Danska i Velika Britanija prve po digitalizaciji zdravstvenih kartona.

Prema dva istraživanja koja su sprovedena u bolnicama za hitne ili kratkoročne medicinske i hirurške postupke i negu i među lekarima opšte prakse u Evropi, e-zdravstvo se sve više razvija, pošto je u 2013. godini 60% lekara opšte prakse koristilo informacione tehnologije. To je rast od 50% u odnosu na 2007.

Istraživanjima je obuhvaćeno korišćenje informacionih tehnologija u zdravstvu poput elektronskog sistema vođenja zdravstvenih podataka, pristupa pacijenata zdravstvenim kartonima, razmene informacija među lekarima i ustanovama i komunikacije sa pacijentom.

Po uslugama e-zdravstva u bolnicama prednjače Danska sa stopom korišćenja od 66%, Estonija (63%), Švedska i Finska po 62%.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…