BIRN: Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije nije dovoljno oštar

 Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije za 2014. godinu nije dovoljno „oštar“, mnogi problemi nisu pomenuti, a neke preporuke EK su identične s izveštajem iz prošle godine, ocenila je u utorak Balkanska novinska istraživačka mreža (BIRN).

EK je 8. oktobra objavila redovan godišnji izveštaj o napretku Srbije i u njemu se analiziraju reforme u oblastima koje su od značaja za pristupanje Srbije EU.

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić rekao je na debati koju je organizovao BIRN da to što se u izveštaju EK ponavljaju mnoge stvari iz 2013, ali i iz 2009. i 2010, govori da Srbija ništa ne menja, te da se očigledno ne radi dovoljno. Nenadić je istakao da je u Srbiji postao trend da se zloupotrebljavaju pohvalne ocene EU o pojedinim zakonima, koje se koriste kao izgovor kako bi se zanemarile sve kritike koje dolaze iz zemlje.

Nenadić je ocenio da izveštaj EK jeste dobar, ali da nije bez mane, i dodao da ga treba shvatiti kao podsetnik Vladi Srbije da aktuelne antikorupcijske mere nisu dovoljne. Neki procesi koji bitno povećavaju rizik od korupcije uopšte nisu obuhvaćeni izveštajem – poput nesprovodjenja Zakona o javnim preduzećima i zaobilaženja načela konkurencije i transparentnosti iz domaće regulative primenom medjudržavnih sporazuma, dodao je on.

Na skupu je rečeno, da i pored ocena vlasti, da je izveštaj EK najpozitivniji od svih drugih izveštaja koje je EK objavila za druge zemlje kandidate, on ukazuje na to da su učinci vlade polovični i da nema potpunog i neophodnog konsenzusa oko toka reformi.

Analizu Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. godinu možete pročitati na sajtu meravlade.rs.

Izvor: Medija centar Beograd/Mera Vlade

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…