AI: Vučićevo obećanje Angeli Merkel gura Rome u dublje siromaštvo

Organizacija Amnesti internešenel (Amnesty International – AI) 11. septembra je pozvala premijera Srbije Aleksandra Vučića da ponovo razmisli o planovima za donošenje zakona kojim bi odbijenim tražiocima azila u nekoj od zapadnih zemalja po povratku u Srbiju bilo uskraćeno pravo na socijalnu pomoć.

Takve mere bi odbijene azilante koji se vrate u Srbiju samo dodatno gurnule u siromaštvo i još verovatnije navele da ponovo napuste zemlju i predstavljale bi diskriminaciju po članu 21 Ustava Srbije, upozorila je AI. U toj organizaciji za zaštitu ljudskih parava smatraju da Srbija, ako želi da obeshrabri građane da odlaze, umesto da ukida socijalnu pomoć, treba da preduzme mere za rešavanje problema kršenja ljudskih prava zbog kojih građani odlaze iz zemlje, uključujući problem diskriminacije Roma.

U saopštenju pod naslovom „Vučićevo obećanje Merkelovoj gurnuće deportovane Rome u siromaštvo“, AI navodi da je ove mere srpski premijer najavio 7. septembra u susretu sa nemačkom kancelarkom u Berlinu tokom kojeg je Angela Merkel objavila i mere koje će Nemačka preduzeti, uključujući i ukidanje olakšica za tražioce azila sa Balkana koji su pretežno iz Srbije.

Vučić je tada rekao da će Srbija doneti zakon „da oni koji traže azil, a ne dobiju ga – dakle lažni azilanti – više neće moći da očekuju socijalnu pomoć u Srbiji“ i izrazio uverenje da će to „dramatično smanjiti priliv takvih azilanata iz zemalja Zapadnog Balkana u Nemačku“.

Od liberalizacije viznog režima sa EU 2010. do kraja 2014. azil je u Nemačkoj zatražilo 71.740 građana Srbije, većinom zbog siromaštva i sitematske i institucionalne diskriminacije koja dovodi do visoke nezaposlenosti, što posebno važi za Rome koji čine 85% podnosilaca zahteva za azil iz Srbije, navodi AI.

Istraživanje prislinog iseljavanja Roma koje je sprovela ta međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava pokazalo je takođe da su mnogi Romi koji su prisilno iseljeni iz nelegalnih naselja bez ponuđenog alternativnog smeštaja smatrali da nemaju drugu mogućnost osim da napuste zemlju.

U avgustu je Nemačka saopštila da planira da vrati u Srbiju oko 90.000 odbijenih podnosilaca zahteva za azil kao i druge sa nelegalnim statusom.

AI strahuje da će u odsustvu bilo kakve efikasne podrške ili mera za reintegraciju za ljude koji su deportovani u Srbiju iz neke od zemalja EU, mnogi povratnici, a posebno Romi, ostati bez smeštaja i pristupa osnovnim servisima, a ako se uvedu predložene mere i bez ikakve finansijske podrške.

Ako Srbija ozbiljno želi da obeshrabri svoje građane da odlaze, onda bi vlada, umesto što ukida socijalnu pomoć, trebalo da preduzme konkretne i smislene mere za rešavanje problema kršenja ljudskih prava zbog kojih njeni građani odlaze iz zemlje, uključujući i sistematsku diskriminaciju Roma.

EU i zemlje članice trebalo bi, kroz proces pristupanja, da podrže Srbiju u merama koje bi garantovale prava Roma, uključujući i ciljanu finansijsku podršku.

Takođe, AI je pozvala EU da se uzdrži od sastavljanja liste „bezbednih zemalja“ jer to suštinski ugrožava pristup fer i efikasnoj proceduri za dobijanje azila koja mora uzeti u obzir pojedinačne okolnosti svakog slučaja.

To može a priori isključiti čitave grupe tražilaca azila iz izbegličkog statusa i na kraju rezultirati proterivanjem, što bi impliciralo diskriminaciju među podnosiocima zahteva na nacionalnoj osnovi, što je u suprotnosti sa članom 3 Ženevske konvencije iz 1951, upozorila je AI.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…