Zdravstveni radnici se traže u EU uprkos krizi

doktor

Najnoviji Evropski monitor upražnjenih radnih mesta potvrdio je da tražnja zdravstvenih radnika u Evropskoj uniji raste. Između 2008. i 2012. godine zapošljavanje na zdravstvenom sektoru EU raslo je za gotovo 2% godišnje, što je rezultat kombinacije efekata starenja populacije, napretka tehnologije i lečenja, većih očekivanja građana kada je reč o kvalitetu zdravstvenih usluga, kao i posvećivanja veće pažnje preventivi.

Samo u 2012. godini u zdravstvu u EU zaposleno je gotovo milion ljudi. Uz zdravstvene radnike, posebno sestre i babice, do posla najlakše dolaze programeri i analitičari, ali i rudari, sekretarice i učitelji.

Istovremeno Monitor, koji je objavila Evropska komisija, ukazuje na ukupan pad tražnje na tržištu rada i u četvrtom kvartalu 2012. u poređenju sa ista tri meseca 2011. godine bilo je za 6% manje slobodnih radnih mesta. Broj zaposlenih je u četvrtom tromesečju 2012. bio manji u većini glavnih grupa zanimanja a pala je i tražnja stručnjaka prvi put od drugog kvartala 2010. godine i to za 5%.

Do posla su iz grupe stručnjaka, nakon bolničara, najlakše dolazili programeri i analitičari, administrativni i specijalizovani sekretari, rudari, nadzornici u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu i učitelji i vaspitači.

"Evropski monitor upražnjenih radnih mesta omogućava da se identifikuju sektori koji nude najbolju perspektivu za zapošljavanje. Takođe pomaže vlastima da odluče na kom sektoru će uložitu u obuku radnika, kako bi se izbegao manjak kvalifikovane radne snage. Novi izveštaj potvrdio je da je zdravstvo jedan od sektora sa najvećim potencijalom za zapošljavanje u Evropi i da su zato preko potrebna ulaganja u obuku na tom polju", istakao je evropski komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Laslo Andor (Laszlo).

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…