Vodeći mediji strahuju od novog propisa EU

elektronsko bankarstvo

Pariz, 22. jun 2017. – Trideset evropskih novinskih izdavača je u otvorenom pismu zatražilo reviziju nacrta novog propisa EU o zaštiti ličnih podataka, smatrajući da bi im on ugrozio poslovanje na internetu.

Među potpisnicima pisma koje je upućeno evropskim institucijama su ugledni mediji poput francuskog Monda i Figaroa, nemačkog Špigela i britanskog Gardijana i Fajnenšel tajmsa.

Taj nacrt o kojem se vodi javna rasprava je nova verzija direktive "ePrivacy" o zaštiti ličnih podataka.

Mediji najviše reaguju na odredbu po kojoj se svakom korisniku interneta omogućava da prilikom povezivanja na internet odjednom odluči o nivou zaštite za sve sajtove koje posećuje, odnosno o tome da li prihvata takozvane kolačiće, na engleskom kukis (cookies), nevidljive male programe koji se ubacuju u njegov računar i anonimno prikupljaju podatke o njegovom korišćenju interneta što se koristi u svrhe reklamiranja. Trenutno se o kolačićima odlučuje za svaki sajt pojedinačno. 

Takav predlog „novinskim izdavačima uskraćuje sposobnost da obaveste svakog od čitalaca o razlozima zbog kojih se traži njihova saglasnost (za ‘kukise’), da im objasne prednosti personalizovanog novinskog sadržaja i marketinga, i da im ukažu na značaj pretplate i oglašavanja za kvalitet štampe“, žali se 33 izdavača u otvorenom pismu koje je objavljeno 29. maja. 

"Uskraćivanjem ciljanog reklamiranja izdavačima, (nova verzija) 'ePrivacy' podstiče preorijentaciju novinskih oglašivača od štampe ka dominantnim digitalnim platformama, i time smanjuje mogućnost za ulaganje u kvalitetno novinarstvo", piše u tekstu u kojem se, s druge strane, osuđuje "koncentracija digitalnih podataka o evropskim građanima u rukama nekoliko svetskih kompanija".

Među potpisnicima su francuski Mond (Le Monde), Figaro (Le Figaro), Liberasjon (Liberation), Parizijen (Le Parisien), Kroa (La Croix), Ekip (L'Equipe) i Imanite (L'Humanite), nemački Špigel (Der Spiegel), britanski Fajnenšel tajms FT, Gardijan (Guardian Medija Group), Telegraf (Telegraph Media Group), španska grupa grupa Priza (Prisa) u okviru koje su dnevnik El Pais i španski Hafington post (Huffington Post) i Gazeta di Parma (Gazzetta di Parma).

"Zahvaljujući svom digitalnom razvoju, štampa nikada nije imala toliko čitalaca kao sada (…). To dostignuće će omogućiti nastanak ekonomskog modela digitalne štampe samo pod uslovom da izdavači mogu poznavati svoje čitaoce i razviti direktnu vezu s njima", tvrdi se u saopštenju Unije (francuske) nacionalne dnevne štampe (SPQN), na čiju je inicijativu to pismo poslato Evropskom parlamentu i Savetu EU, prenosi Euractiv.

"Prikupljanje anonimnih podataka (…) omogućava urednicima da bolje poznaju interesovanja svakog čitaoca i da razvijaju odgovarajuće ponude sadržaja", kaže SPQN.

"To je veoma bitno i za ciljano oglašavanje, koje je i korisno, i prihvaćeno", navodi se.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…