1. Početna
  2. IT
  3. Bezbednost na internetu
  4. Net patrola: Onlajn platforma za prijavu seksualnog sadržaja sa maloletnim licima na internetu

Net patrola: Onlajn platforma za prijavu seksualnog sadržaja sa maloletnim licima na internetu

laptop

Novi Sad, 09. avgust 2022. – Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuo je “Net Patrolu”, onlajn platformu koja ima mogućnost da prima, prijavljuje i sa interneta skida seksualni sadržaj sa maloletnim licima.

Na toj platformi rade posebno obučeni analitičari koji sav prijavljen materijal analiziraju i sortiraju, a zatim prijavljuju nadležnima u državi, saopšteno je iz Centra.

Svako pretraživanje, posedovanje, kreiranje i deljenje seksualnog sadržaja koji sadrži maloletna lica je zakonom kažnjivo. Uprkos tome, takvom materijalu se lako može pristupiti na internetu u samo nekoliko klikova”, navodi se u saopštenju.

Istakli su da je ideja tog centra da kroz “Net Patrolu” omoguće svakom građaninu Srbije da, bilo anonimno ili ne, prijavi svaki štetan sadržaj na koji naiđe, navodeći da na taj način “svi zajedno, kao društvo, rade na čišćenju interneta”.

Platforma “Net Patrola” pokrenuta je u saradnji sa globalnom mrežom koja se bori protiv zlostavljanja dece na internetu “Inhope” i međunarodnom policijskom organizacijom “Interpol”, dodaje se u saopštenju.

Dodali su i da je, prema poslednjoj statistici mreže “Inhope”, količina sadržaja u svetu koji prikazuje zlostavljane dece na internetu znatno povećan tokom i nakon pandemije korona virusa, kao i da 82 odsto sadržaja pokazuje zlostavljanje nad decom mlađom od 13 godina, kao i da su to u 96 odsto slučajeva bile devojčice.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…