Tviter najkorišćenija društvena mreža među novinarima u SAD, ne i za javnost

Twitter

Vašington, 06. jul 2022. – Američki novinari najviše koriste Tviter, dok je u javnosti najpopularniji Fejsbuk.

Blizu 94 posto novinara u Sjedinjenim Američkim Državama koristi društvene mreže za posao, navodi se u istraživanju Centra Pew Research, organizacije koja informiše javnost o problemima, stavovima i trendovima u svetu.

Ovo istraživanje je rađeno među novinarima, urednicima i drugima koji rade u medijskoj industriji, a između ostalog, pokazuje i da se platforme koje novinari najčešće koriste  razlikuju od onih koje koristi javnost kada želi pronaći informacije.

Tviter se nalazi na vrhu liste mreža koju novinari koriste za posao. Otprilike sedam od deset američkih novinara (69 posto) kaže da je to društvena mreža koju najviše koriste za svoj posao. Nakon Tviter sledi Fejsbuk sa 52 posto i, daleko niže na listi, Instagram (19 posto), LinkedIn (17 posto) i Jutjub (14 posto). Više od četiri posto anketiranih novinara nije navelo nijednu od drugih mreža koje su navedene u anketi, poput Reddita, WhatsAppa, TikToka, Discorda, Twitcha i Snapchata.

U javnosti je pak drugačiji red praćenja društvenih mreža. Među Amerikancima načelno, Fejsbuk je najrasprostranjenija društvena mreža koju koriste za vesti, s 31 posto odraslih Amerikanaca koji su rekli da na toj mreži redovno čitaju vesti. Jutjub je druga najčešće korišćena platforma i koristi je 22 posto ispitanih. Od anketiranih je 13 posto odraslih kazalo da redovno čitaju vesti na Twitteru. Nešto manje od polovine odraslih u SAD-u (48 posto) ističe da često ili ponekad čitaju vesti na mrežama.

Među novinarima je korišćenje društvenih mreža u poslovne svrhe uobičajeno za sve starosne grupe, ali postoje razlike u onima koje najčešće posećuju.

Tviter je posebno omiljen među najmlađim novinarima, sa 83 posto njih u dobi od 18 do 29 godina. Za razliku od toga, 45 posto novinara starijih od 65 godina identifikuje Tviter kao jednu od dve najpopularnije društvene mreže koju koriste za radne zadatke. Instagram je popularniji među mlađim novinarima (onima ispod 50 godina), dok su LinkedIn i Jutjub nešto popularniji među starijim novinarima (od 50 i više godina).

Novinari koji kažu da rade u medijskoj kući čija je publika politički naklonjena desnici, pre će reći da je Fejsbuk jedna od dve najveće društvene mreže koju koriste za posao (67 posto).

S druge strane, novinari koji kažu da njihova organizacija ima levo orijentisanu publiku imaju dvostruko veće šanse da će kazati da koriste Instagram od onih koji navode da njihova organizacija ima publiku naklonjenu desnici (24 posto naspram 12 posto).

Razlike za Tviter nisu toliko velike, ali tri četvrtine novinara koji kažu da rade u medijskoj kući s politički orijentisanom publikom navode da je to jedna od mreža koju najčešće koriste.

Među novinarima koji rade u novinskoj organizaciji s fokusom na zajednicu, grad ili okrug, Fejsbuk je najčešće korišćena platforma (73 posto). Taj broj pada na 33 posto među novinarima u organizacijama sa nacionalnim fokusom i na 30 posto za one koji rade za međunarodno fokusirane organizacije.

Za razliku od Fejsbuk, LinkedIn će pre koristiti novinari u nacionalnim ili međunarodno fokusiranim novinskim organizacijama. Otprilike četvrtina novinara u nacionalnim novinskim organizacijama (25 posto) i međunarodnim novinskim organizacijama (27 posto) ubraja LinkedIn među mreže koje najčešće koriste, u poređenju sa samo devet posto novinara u medijskim kućama usmerenim na zajednicu i 12 posto onih koji rade u medijima čiji je fokus na celoj državi.

Centar Pew Research napominje da su freelance i samozaposlene novinare koji su učestvovali u njihovom istraživanju pitali o geografskom fokusu njihovog rada umesto geografskom fokusu rada njihove organizacije, prenosi portal media.ba.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…