Valternativa: Kreativnost na prvom mestu

19. jula pojavila se veoma zanimljiva kompilacija valjevskih bendova i muzičara pod nazivom Valternativa.

Ideja o kompilaciji koja je na jednom mestu okupiti i ujediniti valjevsku alternativnu muzičku scenu potekla je od Valjevca Vlade Stojanovića koji je godinama gostovao na više evropskih radio stanica sa mixevima, bio deo ‘’Space Invader’’ radija (UK), ‘’Laid Back’’ radija (Belgija), koji je jedan od poznatijih predstavnika Srbije na mixcloudu i koji trenutno radi sa Official J Dilla timom.

Neka od imena koja učestvuju na kompilaciji su: Deca Apokalipse, Tremendum, Y.o.x, Mr. Rabbit, Buket za Klaru, Ser Kromi, The Slack, Alex Mark…

Aleksandar Danilović a.k.a. ’’Mr.Rabbit’’ je jedan od autora čije delo se nalazi na kompilaciji.

Krajem 2013. godine Aleksandar Danilović formira bend sa mladim muzičarima (vokal – Mila Ristović, klavijaturista Marko Ilinčić, gitarista Miloš Jevtić, basista Lazar Antonić i bubnjar Anđelko Arnaut) i nakon toga, početkom 2014. godine objavljuje album ‘’Noćna Luka Brodova (izdavač Lamshade Media).

  

Dijalog Net: Šta je Valternativa? Obična kompilacija različitih izvođača ili početak stvaranja novog načina za promovisanje mladih umetnika na lokalnom nivou?

A.D : Rekao bih da je Valternativa ipak nešto više od obične muzičke kompilacije. Ona pre svega spaja muzičare i autore iz jednog grada, sjedinjuje ih, te ih kao takve promoviše što na lokalnom, što na nekom višem nivou. Zaista je retko videti na bilo kojoj lokalnoj sceni ovako nešto, a pogotovo ovoliki broj muzičara i autora koji su se složili, koji su se sjedinili ne bi li napravili nešto.

Dijalog Net: Valternativa je kompilacija različitih muzičkih žanrova. Neko bi rekao i nespojivih žanrova. Šta je presudilo da ‘’Mr. Rabbit’’ postane deo ove kompilacije?

A.D: Složio bih se sa Vama. Uistinu sijaset žanrova spojenih na jedno mesto. Ali opet, zahvaljujući Vladi, na jedan fantastičan način, tako da se ta “žanrovska razlika” mnogo i ne primećuje. Što se mene i nas kao ekipe tiče, mi već u našoj maloj zajednici “negujemo” neku “žanrovsku šarenolikost”, odnosno pokušavamo da razbijemo okove žanrova, kojima su danas mnogi muzičari i autori vezani i da dopustimo sebi da na prvom mestu bude kreativnost, a ne žanrovska ograničenost. Imajući u vidu taj naš stav i Vlaternativu, mislim da je jednostavno zaključiti šta je presudilo da se nađemo na istoj.

Dijalog Net: Muzika je jedan od načina da se iskaže stav o nekom društvenom fenomenu ili problemu. Muzika je i jedan od načina da se promovišu neke vrednosti. Da li ‘’Mr. Rabitt’’ kroz svoju muziku slušaocima pruža neke odgovore ili nameće neka pitanja?

A.D. Na neki način da. Bar se trudimo. Mada, pre bih rekao da ja, kao tekstopisac, ali i mi, generalno kao ekipa, pokušavamo da samo primetimo i postavimo pitanja. Sizifovski posao je pokušati muzikom da promeniš svet ili da daš odgovore na sva pitanja. Možeš da pokušaš, ali često taj odgovor nije ni blizu nekom, nazovimo ga, savršenom odgovoru. Bolje je staviti prst na čelo, promisliti prvo o sebi i lagano pokušati da menjaš sebe… S druge strane, postaviti pitanje, primetiti neku društvenu anomaliju ili, da ne budemo pesimisti, neku pozitivnu stranu što društva, što života, to je, po mom mišljenju i te kako potrebno danas, ne samo na muzičkoj, nego uopšte na kulturnoj sceni kod nas, ali i šire. Jer tek kada postaneš svestan stvarnosti oko sebe, otvara ti se mogućnost da nešto promeniš… Do tad se samo valjaš u blatu i trudiš da ne potoneš dublje…

Dijalog Net: Prošlo je nekoliko meseci od kako je Valternativa predstavljena javnosti. Koji su prvi rezultati i utisci, kako u Valjevu, tako i van Valjeva (i Srbije)? Da li je ‘’Mr. Rabbit’’ ispunio svoja očekivanja?

A.D. Utisci su, koliko ja mogu da primetim, veoma pozitivni. Toliko ljudi iz jednog grada, sastavljeni na jedno mesto, pa makar to bila samo kompilacija pesama, ne može da ostavi ravnodušnim. Što se mene, odnosno nas tiče, mi smo zadovoljni kako je to sve odjeknulo i nadam se da će se u skorije vreme pojaviti i Valternativa vol. 2.

Dijalog Net: Valternativa i ‘’Mr. Rabbit’’ u narednih godinu dana? Koji su planovi?

A.D. Što se Valternative tiče, nadam se iskreno, kao što napomenuh, bar još jednom, po mogućstvu i fizičkom izdanju. Što se nas kao ekipe tiče, ne bih ništa da preciziram, ali nadam se novim pesmama i nastupima, ali svakako i novoj saradnji sa Vladom i Valternativom.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…