Stojanović: Vlast se ne bi snašla u normalnom sistemu, zato stalno proizvodi nenormalne situacije

Dubravka Stojanović

Beograd, 18. maj 2020. – Bojkotom se ne dobija ništa, a izlaskom na izbore dobija se nešto malo. U toj bednoj situaciji, bolje je nešto malo nego ništa, a opozicija je i u nekoj vrsti obaveze da ljudima pomogne da izraze svoj bes.

To kaže u razgovoru za Nova.rs istoričarka Dubravka Stojanović.

Profesorka opšte savremene istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Dubravka Stojanović spremna je da uvek otvoreno kaže ono što misli i to tako da na ostrašćenost sa svih strana, bilo da se radi o političkim ili istorijskim zabludama, odgovori pristojno i jezikom činjenica.

I da dosledno brani svoje stavove, bez obzira na to ko je na vlasti i kakav diskurs dominira društvom.

Bavi se istorijom s prelaza iz 19. u 20. vek, ali i savremenom istorijom u najširem smislu, o čemu svedoče i njene knjiga, na primer „Ulje na vodi: ogledi iz sadašnjosti Srbije“ (2010), kao i kolumne i javni nastupi.

Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima su i Nagrada grada Beograda (2003) i „Osvajanje slobode“ (2012), posvećene ženama koje se bore za ljudska prava i demokratiju.

Priključila se pre nepunih godinu dana i neformalnoj grupi intelektualaca “Samoodbrana”.

Sa Dubravkom Stojanović razgovaramo, pod neizbežnim zracima pandemijske krize, i o krizi na političkoj sceni Srbije, boljkama društva od devedesetih godina (i ranije) naovamo, o Jasenovcu kao “ključnom pitanju i za Srbe i za Hrvate”, o reviziji novije istorije…

Ulažete, kažete, nadljudske napore da budete optimistični u vezi sa pandemijom. Na čemu zasnivate optimizam? Hoće li nam pandemija doneti i nešto dobro?

Užasno mi je važno da svaku priliku iskoristim da kažem da sve zavisi od nas! Nije istorija sudbina koja nas baca čas levo čas desno. Mi smo odgovorni za to kako ćemo iz ove krize izaći! Koronu smo mi napravili! Neodgovornim odnosom prema priorodi. Ona je upozorenje da mora mnogo toga da se promeni, od nekontrolisanog širenja gradova i gutanja prirodnih staništa životinja do globalnog zagrevanja! Zato mislim da je pandemija šansa da nam sve to dopre do mozga, jer to bez ove katastrofe nije baš išlo lako. Svi su gledali da to ne vide. Ovaj užas možda može da probudi ljude. Ako bismo to tako shvatili, onda imamo šansu da izgradimo bolja društva, sa više solidarnosti, sa boljim socijalnim i zdravstvenim programima, sa više zajedništva. I obavezno – sa više demokratije, jer su autoritarni režimi po ko zna koji put pokazali da samo mogu da prikrivaju stvarno stanje, da ne umeju ništa da reše jer o svemu odlučuje jedan, po pravilu nekompetentan čovek. Znam da se na sve strane piše da je ovo uvod u nove katastrofe, diktature, siromaštvo, ratove, ali zato i kažem to zavisi od nas i ovo možemo da shvatimo kao priliku da se zabrinemo i napravimo neki pozitivni pomak. Ima takvih istorijskih primera, na primer posle krize 1929. sa Nju dilom u SAD ili zlatne pedesete posele Drugog svetskog rata. Dakle – može!

Intervju, u celosti, možete pročitati na portalu Nova.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…