Stojanović: Svakodnevna upotreba termina „fašizam“ u dnevno-političke svrhe devalvira težinu te reči

Dubravka Stojanović

Beograd, 09. maj 2020. – Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je za N1 da je svaka godišnjica pobede nad fašizmom veoma važna zbog neprekidnog podsećanja na jedno veliko zlo, ocenivši da je fašizam još uvek živ i da je „veoma duboko u svim društvima“.

Govoreći o Drugom svetskom ratu, ona navodi da razaranja u njemu nisu poznavala nikakve granice.

Bio je to najstrašniji rat do tada. Izgubljeno je oko 50 do 60 miliona života, od čega 25 miliona samo Sovjetski Savez. On spada u totalni rat, rat koji nije poznavao granice fronta i pozadine, gde civili postaju legitimna meta i gde je hrana postala meta. Doneo je sa sobom i posebne vrste zločina, na prvom mestu holokaust i ideju da se izvrši masivni zločin na tako razvijen tehnološki način“, kaže Stojanović.

Ona ističe da je svaka godišnjica neophodna da bi smo se svega toga setili, a pre svega zbog toga što je fašizam još uvek živ i što je veoma duboko u svim društvima i dodaje da smo elemente toga mogli da vidimo i u uslovima vanrednog stanja.

Prema njenim rečima, svakodnevna upotreba termina “fašizam” u dnevno-političke svrhe devalvira vrednost i težinu te reči.

Ukoliko svako ponašanje nazovete fašizmom, onda se gubi ta razlika šta to jeste, a šta to nije. A vrlo je važno da se to zna, i jedna grupa istoričara je stalno upozoravala na to kada je ovde došlo do revizije Drugog svetskog rata, kada je rehabilitovan pokret Draže Mihailovića, kada je to ušlo u udžbenike kao, maltene, pobednička strana. Mi smo tada ponavljali koliko je izuzetno važno ne izgubiti tu distancu između onoga što je antifašizam i onoga što je fašizam“, napominje Stojanović.

Dodaje da mi imamo nasilnu političku kulturu kao tradiciju, i da ona proizilazi iz autoritarnih sistema koji se ovde produkuju.

One bakljade veoma podsećaju na one koje su ‘SS’ snage preduzimale tokom tridesetih godina upravo plašeći ljude i stvarajući sliku o sopstvenoj snazi“, naglašava Stojanović.

Ona je ocenila da je potez predsednika Hrvatske Zorana Milanovića kada je napustio državni skup zbog natpisa „Za dom spremni“ bio „izuzetno državnički“, kao i da je poslata jasna poliitčka poruka da to neće biti dozvoljeno.

Bilo bi izuzetno važno da čovek od ovakvog političkog autoriteta kao što je Milanović nastavi sa ovakvim ponašanjem, to bi pomoglo celom regionu, jer to onda obesmišljava i ovdašnje strasti“, naglasila je Stojanović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…