1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Smanjuje se razlika u očekivanom životnom veku u EU

Smanjuje se razlika u očekivanom životnom veku u EU

Penzioneri

Jaz u očekivanom životnom veku žena među članicama Evropske unije smanjena je između 2006. i 2011. godine za 4% a kod muškaraca, za period između 2007. i 2011, za 17%, pokazuju novi podaci.

Najduži očekivani zivotni vek za žene je u Francuskoj a za muškarace u Švedskoj dok je najduži očekivani život u zdravlju za žene na Malti a za muškarce ponovo u Švedskoj. Izveštaj koji je objavila Evropska komisija pokazao je i da je smanjen jaz među zemljama EU kod smrtnosti novorođenčadi i između 2001. i 2011. godine razlika između najviše i najniže stope u EU spustila se na 7,3 na 1.000 živorođenih sa 15,2.

I prosečna stopa smrtnosti novorođenčadi pala je u posmatranih deset godina, na 3,9 sa 5,7 na 1.000 živorođenih.

Kako ocenjuju u Evropskoj komisiji, izveštaj je potvrdio pozitivan razvoj u sprovođenju strategije EU "Solidarnost u zdravlju: Smanjenje nejednakosti na polju zdravlja u EU" iz 2009. godine, ali i ukazao na potrebu daljih akcija na lokalnom, nacionalnom i nivou EU.

Evropski komesar za zdravlje Tonio Borg ocenio je kao ohrabrujuće osetno smanjenje nejednakosti po pitanju zdravlja u EU u poslednjih nekoliko godina, posebno u domenu očekivanog života i smrtnosti novorođenčadi.

"Međutim, moramo biti nepokolebljivi kako bi uklonili jaz koji postoji između različitih socijalnih grupa i između regiona i članica EU, na koji je ukazao izveštaj. Akcija na uklanjanju nejednakosti na polju zdravlja širom EU mora ostati prioritet na svim nivoima", istakao je Borg.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…