Skok cene reciklirane plastike poskupljuje borbu za smanjenje evropskog plastičnog otpada

plastični otpad

London, 30. decembar 2019. – Borba za smanjenje evropskog plastičnog otpada mogla bi da poskupi za četvrt milijardi dolara godišnje pošto cena reciklirane plastike skače.

Poslednjih meseci cena granula od reciklirane plastike, koje se koriste za pravljenje proizvoda poput boca za bezalkoholna pića, veća je od cene nove plastike.

Godinama je proizvodnja plastičnih proizvoda od reciklirane plastike bila jevtinija nego proizvodnja od nove, koja se pravi od fosilnog goriva, tako da je održiva opcija bila i ekonomski opravdana opcija, piše britanski Gardijan.

Međutim, prema ekspertima, sada je vodećim kompanijama iz prerađivačke industrije jevtinije da koriste novu plastiku.

Izveštaj S&P Global Platts, stručnjaka za tržište sirovina, otkrio je da je tona reciklirane plastika sada za 72 dolara skuplja nego tona nove.

Analitičari kažu da je taj trend delom posledica rasta tražnje zbog uključivanja reciklirane plastike u nove proizvode. Pored toga, nova plastika je postala jevtinija zbog „poplave“ proizvoda petrohemijske industrije iz SAD a kao rezultat buma u sektoru gasa iz škriljaca.

Istovremeno analitičari upozoravaju da bi održivi deo prerađivačke industrije širom Evrope taj rast cena mogao da košta 250 miliona dolara godišnje.

Iako bi mnogi veliki proizvođači mogli da imaju problema sa „vraćanjem“ mašina na novu plastiku, mali će verovatno morati da „okrenu leđa“ recikliranoj plastici kako bi smanjili troškove.

U svetlu borbe protiv plastike to bi moglo da znači da će proizvođači plastičnih flaša ili korpica za voće podstaći tražnju nove plastike, proizvedene od fosilnog goriva, umesto da ponovo koriste stare, reciklirane boce i palete.

Proizvođači plastične ambalaže pod pritiskom su da više koriste recikliranu plastiku kako bi smanjili zagađenje, pored ostalog okeana.

Koka-Kola u Evropi planira da smanji količinu nove plastike u svojim bocama na 50% u naredne dve godine.

Takođe namerava da promeni boju flašice za Sprajt iz zelene u providnu kako bi osigurala da se 100% flašica ponovo koristi.

Britanija pak planira da uvede taksu kompanijama koje ne koriste najmanje 30% reciklirane plastike u svojim proizvodima. Do tada će kompanijama možda biti jevtinije da kupuju novu plastiku za pakovanje svojih proizvoda.

Uz taksu na upotrebu nove plastike, stručnjaci pozivaju britansku vladu da podrži plan povećanja količine reciklirane plastike na tržištu.

To može da znači podsticaje za nove reciklažne pogone, unapređenje kapaciteta za recikliranje na lokalnom nivou ili uvoz granula od reciklirane plastike iz Latinske Amerike, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…