1. Početna
  2. IT
  3. Bezbednost na internetu
  4. Sistemi više padaju zbog neispravnog softvera nego sajber napada

Sistemi više padaju zbog neispravnog softvera nego sajber napada

 Većina kvarova na elektronskim sistemima u Evropi izazvana je neispravnim softverima i lošim popravkama, a ne namernim sajber napadima, pokazao je izveštaj Agencije EU za mreže i bezbednost informacija (ENISA) objavljen 20. avgusta.

Agencija koja pruža stručnu podršku EU saopštila je da su nacionalna tela prijavila 79 ozbiljnih havarija na mrežama tokom 2012, preneo je EurActiv.com. Jedan od uzroka je i krađa bakra iz optičkih kablova koji je vrlo tražen na crnom tržištu.

U izveštaju je predstavljen pregled incidenata bez pojedinačnih detalja o zemlji, provajderu ili incidentu, ali se ističe uzrok navedene havarije. Od 79 prijavljenih havarija u 18 zemalja, tri četvrtine su bile rezultat "padova u sistemu".

Najčešći uzrok havarija su kvarovi u hardveru, bagovi u softveru i preopterećene instalacije za struju. Ova ispadanja sistema su takođe bila rezultat krađe bakra, navodi ENISA.

“Nailazili smo na slučajeve krađe kablova jer je na crnom tržištu bakar vrlo cenjen", rekao je stručnjak u Agenciji Kristofer Karsberg (Christoffer Karsberg).

“Ljudi kradu kablove, ali u mnogo slučajeva greškom preseku optičke kablove misleći da oni sadrže bakar. Zbog tih krađa, šteta je ogromna", rekao je Karsberg.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…