Share fondacija sprovodi istraživanje o digitalnoj bezbednosti građana u Srbiji

Bezbednost na internetu

Beograd, 22. maj 2019. – Slučajevi preuzimanja naloga na društvenim mrežama jer nisu imali adekvatnu šifru i dodatni nivo zaštite, „rušenja“ i preuzimanja sajtova su samo neki od konkretnih izazova za digitalnu bezbednost, u čijem središtu treba da budu pojedinci, ukazuje Share fondacija.

Fondacija ocenjuje da je”važno da postoji svest o tome koliko je bezbednost resursa na mreži važna za građane, i dodaju da “u uslovima slabe bezbednosne kulture građani su konstantno izloženi riziku da trpe posledice, bilo materijalne prirode, bilo kroz narušavanje njihovih prava”. Jednom zloupotrebljen onlajn nalog može prouzrokovati štetu nebrojeno puta u budućnosti, a da korisnik nije ni svestan toga.

S tim u vezi, SHARE Fondacija želi da istraži u kojoj meri i na koji način se u Srbiji zapravo razmišlja o digitalnoj bezbednosti, šta su prioriteti i kako raditi strateško planiranje aktivnosti u ovoj veoma kompleksnoj oblasti.

Rizici i sajber pretnje se stalno razvijaju i zato ih je neophodno ispratiti odgovarajućim merama zaštite i mehanizmima za odgovore.

Kako bi mogla da razmotri šta je to najvažnije za građane u pogledu digitalne bezbednosti, Fondacija je razvila kratku onlajn anketu i poziva sve zaintersovane da učestvuju u ovom istraživanju.

Podsećamo da je početkom maja ove godine, a povodom Svetskog dana lozinki, Nacionalni centaa za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (NCSC) objavio nalaze svog globalnog istraživanja.

Istraživanje pokazuje da je najpopularnija lozinka na svetu "123456", dok se reč "password" nalazi na četvrtom mestu najčešće korišćenih.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…