1. Početna
  2. IT
  3. Društvene mreže
  4. Šer Fondacija: Fejsbuk počinje da prati izborno i političko oglašavanje na Balkanu

Šer Fondacija: Fejsbuk počinje da prati izborno i političko oglašavanje na Balkanu

facebook

Beograd, 11. mart 2020. – Fejsbuk je najavio da će od sredine marta proširiti sistem transparentnosti i potvrde autentičnosti izbornih i političkih oglasa na dodatne 32 zemlje, među kojima su Srbija i Severna Makedonija, gde će se uskoro održati izbori, saopštila je SHARE fondacija.

Ovakav razvoj događaja dolazi nakon napora SHARE Fondacije i međunarodnih partnera da predstavnicima Fejsbuka ukažu na problem da države Zapadnog Balkana ne spadaju među one u kojima Fejsbuk aktivno prati političko oglašavanje.

Ovo pitanje je od velikog značaja u uslovima izborne kampanje u Srbiji i Severnoj Makedoniji, imajući u vidu moguće manipulacije, netransparentnost finansiranja oglasa i korišćenje nepolitičkih stranica za oglašavanje u izborne svrhe.

Kompanija Fejsbuk će na ovaj način proširiti transparentnost političkog oglašavanja na njihovoj glavnoj društvenoj mreži i Instagramu u spomenutim zemljama. Do sada su ovakve politike pre svega sprovođene nakon sumnji u inostrano mešanje u izborne procese u SAD tokom predsedničkih izbora i referenduma o Bregzitu 2016. godine.

Skandal sa kompanijom Kembridž analitika, kada su procureli podaci desetina miliona građana, i pritisak država koji je usledio takođe su primorali Fejsbuk da poradi na transparentnosti platforme.

Kroz bazu oglasa (Facebook Ad Library) će biti dostupni podaci o ukupnim troškovima za oglašavanje, broju oglasa, kao i podaci o konkretnim oglasima – koja demografija je targetirana oglasom, na kojoj teritoriji je oglas plasiran itd.

Za potrebe proučavanja političkog oglašavanja, Fejsbuk će istraživačima, novinarima i javnosti omogućiti pristup API-ju baze oglasa, a do kraja aprila će za nove 32 zemlje na raspolaganju za preuzimanje biti i izveštaj sa agregiranim podacima o izbornim i političkim oglasima.

Svi akteri, dakle političke stranke, kandidati i druge organizacije, koji budu želeli da objavljuju oglase političke ili izborne prirode na Fejsbuku i Instagramu moraće da se registruju kao oglašivači, kako bi se videlo ko je platio oglas.

Neophodno je da oglašivači potvrde identitet putem zvaničnih dokumenata koji je izdala država u kojoj žele da sponzorišu oglase, kao i dodatne informacije kao što su lokalna adresa, broj telefona, mejl i vebsajt, ukoliko žele da koriste ime Fejsbuk stranice ili organizacije u obaveštenju.

U slučaju da se ne registruju, Fejsbuk im tokom procesa verifikacije može ograničiti objavu političkih i izbornih oglasa, prenosi SHARE fondacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…