Selektovani filmovi za 16. međunarodni filmski festival “Uhvati film”

Uhvati film

Novi Sad, 2. avgust 2018. – Ukupno 34 filma, iz 22 zemalje sveta, biće prikazano na ovogodišnjem 16. Međunarodnom filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“, koji se održava od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Stručni žiri, predanim radom, od 636 pristigla filma izabrao je one najbolje, koji će biti prikazani u okviru filmskih takmičarskih dana Uhvati film festivala u periodu od 27. do 30. septembra.

Neke od prethodnih najboljih filmova sa Festivala, Novosađani će moći pogledati u okviru Novosadskih filmskih karavana Uhvati film, koji će se realizovati neposredno pred 16. izdanje Festivala.

U udaljenijim delovima opštine Novi Sad, organizovaće se jednosatne projekcije izabranih filmova sa Uhvati film festivala, nakon čega sledi diskusija sa publikom.

Projekat se realizuje u cilju decentralizacije kulturne ponude u Novom Sadu, uz podršku Gradske uprave za kulturu, prateći celokupan moto ovogodišnjih Uhvati film projekcija: da kultuni sadržaji moraju biti pristupačni i dostupni svima jer #KulturaJeZaSve.

Uhvati film festival jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti.

Već 16. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner; a od ove godine premijerno i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice.

Selektovani filmovi biće prikazani na 16. Filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci, Rijeci i Kotoru, ali i u okviru Filmskih karavana – projekcija izabranih filmova u gradovima Srbije i Hrvatske.

Filmski festival Uhvati film održava se širom regiona  sa jedinstvenim ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Ovogodišnje novosadsko izdanje Festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama i ERSTE banka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…