1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Savet za štampu pita Vladu Srbije ko je pisao tekst Medijske strategije koji je poslat u Brisel

Savet za štampu pita Vladu Srbije ko je pisao tekst Medijske strategije koji je poslat u Brisel

Savet za štampu

Beograd, 30. maja 2019. – Upravni odbor Saveta za štampu (SzŠ) najoštrije protestuje što je to telo izbačeno iz Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji i očekuje da Vlada Srbije objasni ko je pisao tekst poslat u Brisel, a sa kojim članovi radne grupe uopšte nisu bili upoznati.

U delu Strategije koji se odnosi na projektno sufinansiranje bilo je predviđeno da poštovanje etičkih standarda bude obavezujući kriterijum, podseća Upravni odbor.

To znači da štampani i onlajn mediji koji konkurišu za javna sredstva moraju da prihvate nadležnost Saveta za štampu.

Savet za štampu je, na predlog televizija Vranje i Bujanovac, u Nacrtu strategije zamenjen rečima „samoregulatorno telo„.

Prihvaćeno je obrazloženje da je reč o „nedopustivom favorizovanju jednog samoregulatornog tela„, uprkos tome što je Savet za štampu jedino samoregulatorno telo koje se bavi medijskom etikom.

To je konstatovano i u prethodnoj Medijskoj strategiji, ali i u Nacrtu ove, u opisu stanja.

Brisanjem Saveta za štampu i uvođenjem nekog neodređenog samoregulatornog tela, ukazuje Upravni odbor, anonimni autor izmena Strategije je „jednim potezom obesmislio i omalovažio sve naše napore u proteklih osam godina da unapredimo profesionalne standarde i građanima pružimo zaštitu od lošeg novinarstva„.

Upravni odbor sumnja da se iza ove promene krije namera medija koji najčešće krše Kodeks i ne priznaju nadležnost Saveta za štampu da osnuju svoja samogerulatorna tela i time legalizuju zloupotrebu državnog novca, što je Vlada, izmenom u tekstu Straterije, očigledno podržala.

Od Vlade Srbije zato očekujemo da otkloni naše sumnje time što će prihvatiti tekst koji je utvrdila radna grupa, navodi se na kraju saopštenja Upravnog odbora Sveta za štampu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…