Šabić: Kao građanin kritikovaću kršenje zakona u zemlji, ali neću učestvovati aktivno u politici

Rodoljub Šabić

Beograd, 25. decembar 2018. – Za obavljenje funkcije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti potrebno je poznavanje prava i savest, a to što se postavlja pitanje hrabrosti definitivni je razlog za brigu, upozorio je Rodoljub Šabić.

On je, gostujući na TV N1, ponovio da će kao građanin kritikovati kršenje zakona u zemlji, ali da neće učestvovati aktivno u politici.

Pre tri dana istekao je mandat jedinom dosadašnjem Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljubu Šabiću.

Govoreći o svom radu dugom 14 godina na tom mestu, o problemima i pritiscima, i planovima za budućnost, Šabić je rekao da će nastaviti da prati oblast prava i dalje profesionalno.

On je rekao da potpuno veruje da će institucija Poverenika opstati bez problema, ako se gleda tim koji ostaje iza njega.

Druga je priča što jesmo u teškom vremenu u kome se institucije ruše, ako se neko odluči na to da prelazi u sferu neprijatnih spekulacija“, kazao je.

Kako je rekao, za novog poverenika morao bi biti izabran neko ko bi taj posao morao da radi u interesu građana.

Šabić kaže da treba da zabrine činjenica da je toliki broj ljudi reagovao žaljenjem zbog njegovog odlaska sa tog mesta.

Razume se da je uticaj ličnosti uvek prisutan, ali institucija bi trebalo da ima sopstvenu inerciju. Mnogo je manje bitno ko je na čelu nekog tela. Zamislite u Švedskoj takav žal jer odlazi poverenik A, a dolazi poverenik B. Kod nas je evidentan taj žal koji je zapravo zabrinjavajući i govori o realnom strahu da bismo mogli ostati bez institucije, na žalost“, kazao je on.

Šabić je upitao zašto bi bila potrebna hrabrost za to da radi se funkcija Poverenika obavlja po zakonu.

Za to treba poznavanje prava i savest, ali čim se to pitanje postavlja, to je definitivni razlog za brigu“; upozorio je on.

Šabić je ponovio da će kao građanin kritikovati stanje u zemlji i kršenje zakona, ali da neće učestvovati aktivno u političkom životu.

Iako sam uvek govorio da dok sam poverenik se neću baviti politikom, to sam rekao i potvrdio svojim ponašanjem – ako mislite na pravo čoveka da se oglasi i da kaže da je ovo strašno, nepoštovanje prava, nemoć u borbi protiv korupcije – ne mislim da bilo koji građanin treba da se odrekne toga. To je ne samo pravo, nego građanska dužnost. Ne pada mi na pamet da se toga odričem. Ako me pitate, da li ću napraviti partiju ili ili biti u nekoj od postojećih – ne, to neću raditi“, zaključio je on.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…