Raspisan konkurs za takmičenje mladih kompozitora „Andrija Čikić“

Foto: kolarac.rs

Beograd – Kolarčeva zadužbina je saopštila da je raspisan konkurs za učešće na drugom Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore „Andrija Čikić“.

Takmičenje se organizuje u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju 2023. godine u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, podsetili su iz Kolarca.

Na konkurs, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, mogu da se prijave mladi od deset do 19 godina sa jednom kompoziciju za klavir ili bilo koji drugi harmonski instrument, u trajanju od tri do pet minuta„, navedeno je u pozivu.

Kako je najavljeno, konkurs je otvoren do 1. oktobra, a propozicije takmičenja su dostupne na sajtu www.kolarac.rs.

Na prošlogodišnjem takmičenju, između ostalih, u kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu je dobio Marko Živković za kompoziciju „Na krilima„, dok je u kategoriji od 14 do 18 godina laureatkinja bila Mia Janković za „Odlazak„, podsetili su iz Kolarca.

Čikić je rođen 5. marta 2009. u Beogradu, a interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, dok je klavir svirao od šeste godine.

Bio je dobitnike više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i specijalne nagrade za izvođenje kompozicije „Burgmuller Etude D-dur“ 2019. godine.

Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju „Virtuozi V4+, sviramo zajednikim jezikom“, i bio je član nacionalnog žirija na „Dečjoj pesmi Evrovizije“ u novembru 2020. godine.

Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima„, podsetili su iz Kolarca.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…