Priručnik za korišćenje dronova u novinarstvu

dron

31. jul 2017. – Upotreba bespilotnih letelica u novinarstvu sve je češća, a s njom dolazi i potreba regulacije i kreiranja smernica za ovakvu vrstu snimanja i prikupljanja vesti.

Priručnik u izdanju američkog "Drone Journalism Laba" pokušava odgovoriti na neka od najčešćih pitanja.

Medijske kuće poslednjih nekoliko godina testiraju popularne dronove za potrebe izveštavanja, a CNN ih je zvanično počeo koristiti krajem prošle godine.

Drone Journalism Lab je ustanovljen 2011. pri Univerzitetu Nebraska-Linkoln i, uz finansijsku potporu Fondacije Knight, pripremio je i objavio priručnik sa smernicama za profesionalno korišćenje dronova u novinarstvu.

 Priručnik definiše uloge uključenih u proces snimanja i prikupljanja vesti na ovaj način, te se bavi pitanjima novinarske etike i privatnosti.

Autori su uključili i korisne liste tehničkih zahteva koji moraju ispunjeni za uspešno upravljanje letelicom te postupke kojih se treba pridržavati u nepredviđenim situacijama i hitnim slučajevima.

Budući da je upotreba dronova u novinarstvu polje koje je još uvek u razvoju, priručnik je otvorenog koda i dostupan za uređivanje i deljenje, preneo je portal media.ba.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…