Održan koncert u znak sećanja na Andriju Čikića

Beograd – Učenici muzičke škole „Josip Slavenski“ održali su koncert u Kolarčevoj zadužbini u znak sećanja na učenika škole Andriju Čikića, koji je izgubio život u tragediji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Posetioci su na početku koncerta čuli Čikićevu kompoziciju „Emocije„, prvonagrađenu na Republičkom takmičenju muzičkog stvaralaštva „Deca kompozitori„, u izvođenju Đorđa Ilića, Andrijinog druga iz razreda.

Od lepog je bio satkan, i samo lepo je stvarao„, rekao je, između ostalog, o Čikiću u uvodnom obraćanju novinar, urednik i prezenter Miloš Milovanović.

Učenik petog razreda Pavle Tadić izveo je svoju kompoziciju „San jednog dečaka„, koja je osvojila treću nagradu na nedavno održanom Memorijalnom takmičenju za mlade kompozitore „Andrija Čikić„.

Svoju pesmu „Zauvečni„, koju je napisala potresena užasnom tragedijom, pročitala je Tijana Ž. Kovačević, bivša učenica škole, sada studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Nastupili su i gitarista Stefan Stanimirović, violončelista Pavle Božić u pratnji pijanistkinje Sanje Knežević Gavrilović, pijanista Mihajlo Jelić, klarinetista Pavle Maksimović i violinistkinja Zoja Milićević u pratnji pijaniste Marije Sabljić.

Klavirski duo Amorozo, kog čine Igor Glavašić i Sofija Vilovski izveli su „Skaramuš, prvi stavDarijusa Mija, a predstavio se i trio gitara Slavenski, u kome su Ivan Haršić, Nikola Arsić i Maksim Vlašković sa „Peruanskim valceromHorhea Kardoze.

Burne aplauze dobili su i duo Ad libitum, saksofoniste Đorđa Blaćanina i pijaniste Alekse Krstića za „Sonatu za saksofon i klavir, prvi stavAnte Grgina i pijanista Igor Glavašić za svoj nastup.

Koncert je dirljivo završen Opelom u fis-molu Stevena Mokranjca, koje je otpevao hor učenika srednje škole, pod dirigentkinjom, profesorkom Tijanom Kovačević, sa solistom đakonom Nikolajem Vukovićem.

Hor je Mokranjčevo delo izveo za Andriju, Anu, Bojanu, Katarinu, Maru, Emu, Sofiju, Adrianu, Angelinu i Dragana stradale u školi „Vladislav Ribnikar“, a nagrađen je dugotrajnim aplauzom prisutnih.

Andrija Čikić je bio učenik prvog razreda srednje muzičke škole „Josip Slavenski„, gde je učio klavir na Vokalno-instrumentalnom odseku u klasi profesorke Tatjane Đorđević, a u isto vreme je pohađao i Odsek za teoriju muzike.

Koncert za Dan škole predviđen u maju odložen je nakon tragičnih događaja u „Vladislavu Ribnikaru“ za jesen.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…