Objavljen Vodič za unapređenje praksi oglašavanja na internetu

novinar

Beograd, 19. jul 2019. – Share fondacija saopštava da je objavljen Vodič za unapređenje praksi oglašavanja na internetu.

U izradi Vodiča (izdavač je Fondacija za otvoreno društvo, Srbija) učestvovali su stručnjaci SHARE Fondacije Nevena Krivokapić, Bojan Perkov i Dunja Tasić.

Autori Vodiča su ukazali na dobre prakse oglašavanja putem interneta i pružili su osnovne preporuke za transparentnije i poštenije oglašavanje u digitalnom okruženju.

Pored pregleda domaće regulative u pogledu oglašavanja na internetu, Vodič pruža praktične savete kako označiti komercijalni sadržaj u skladu sa zakonom i etičkim postupanjem, kao i smernice za poštenije onlajn oglašavanje po uzoru na međunarodne standarde (britanski Internet advertajzing biro i američka Federalna trgovinska komisija).

Vodič na kraju daje preporuke za unapređenje internet oglašavanja koje su usmerene na nadležne državne organe, industriju i marketing zajednicu, ali i građane kao kranje korisnike i potrošače:

  • Podsticati dalji razvoj samoregulacije i tela koja se bave ovom temom,
  • Rad na edukaciji prenosilaca poruka i oglašivača,
  • Rad na edukaciji i podizanju svesti kod građana,
  • Uspostavljanje pravedne tržišne utakmice efikasnim sankcionisanjem onih koji sa jasnom namerom i kontinuirano krše zakone.

Vodič je dostupan za preuzimanje na sajtu Share fondacije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…