NUNS nastavlja učešće u izradi Nacrta Medijske strategije

NUNS

Beograd, 01. oktobar 2019.  – Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) odlučio je da Udruženje nastavi učešće u Radnoj grupi za izradu Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji i za novu članicu grupe imenovao Tamaru Filipović – Stevanović, saopštio je NUNS.

Kako se navodi, namera NUNS je da u sadejstvu sa partnerima iz Medijske koalicije dovrši započeti posao na izradi Medijske strategije, posebno zbog činjenice da su rad na Nacrtu svesrdno podržali Delegacija Evropske unije, Misija OEBS i druge međunarodne organizacije u Srbiji.

Odluka da NUNS nastavi da učestvuje u radnoj grup doneta je i zbog, piše u saopštenju, više puta iznetog izvinjenja predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić zbog pokušaja prekrajanja Nacrta i njenog obećanja da će Medijska strategija biti usvojena uz potpuno uvažavanje stavova relevantnih i reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.

Izvršni odbor NUNS je konstatovao da u mandatu Ane Brnabić nije postignut napredak u pogledu medijskih sloboda, i u tome se slaže sa dosadašnjim članom Radne grupe u ime NUNS Vukašinom Obradovićem.

Odbor je uvažio preporuku predstavnika međunarodnih organizacija da još na mesec dana nastavi dijalog sa vlastima u izradi Medijske strategije, što su, sa istim obrazloženjem, učinila i partnerska udruženja iz Medijske koalicije.

Istovremeno, Izvršni odbor zahteva od Vlade da u najkraćem roku ispuni 13 zahteva Medijske koalicije, upućenih još u decembru 2018. godine.

Time bi vlast, osim trenutno iskazane spremnosti da uvaži stavove novinarskih i medijskih udruženja u procesu izrade Medijske strategije, pokazala i da ima nameru da konačno učini korak ka stvaranju boljih uslova za rad novinara i medija, odnosno sprečavanju ugrožavanja slobode i bezbednosti novinara, istakao je NUNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…