Nenad Jezdić primio nagradu „Raša Plaović“

Foto: Tanjug

Beograd – Dan Narodnog pozorišta koje slavi 155 godina postojanja, obeleženo je dodelom umetnicima i ostalim zaposlenima, na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Ovom prilikom dodeljena je i prestižna nagrada „Raša Plaović“ glumcu Nenadu Jezdiću za ulogu u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“ po drami Aleksandra Popovića, u adaptaciji i režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

„Svima vama hvala za ovaj divan dan, hvala žiriju za obrazloženje koje me čini toliko ponosnim. Hvala naravno i reditelju Egonu Savinu. U životu svakog glumca jako je važno danas da u toku svog sazrevanja pored sebe nekad ima ovakvog reditelja kakav je Savin, koji veruje u tebe više nego što ti veruješ u sebe samog. Egone, hvala ti, živeo mi još 100 godina„, naglasio je Jezdić u svom govoru.

Egon Savin i Nenad Jezdić su poslednjih godina zajedno radili nekoliko uspešnih predstava na sceni JDP: „Pučina„, „Pod žrvnjem„, „Ujka Vanja“ i sada „Razvojni put Bore Šnajdera„.

Ovaj dan i ovaj povod smatrao bih nedorečenim i nepotpunim, a da se danas ne prisetimo silnih naglih odlazaka i gubitaka naših velikih prijatelja i umetnika, divnih dragih i voljenih ljudi. Želeo bih da pozovem na jednu molitvu i sećanje na sve one koji su nas napustili skoro, neka svako zamisli onu osobu koju želi ili mu prva padne napamet„, rekao je nadahnuto Jezdić i odao počast Žarku Lauševiću, Jagošu Markoviću, sve do ranijih odlazaka – Dragana Nikolića, Petra Kralja, Petra Banićevića, Branislava Cige Jerinića, Raše Plaovića, Čiča Ilije Stanojevića.

Da se tako barem kratko setimo svih onih koji nisu više sa nama, a bili su nam inspiracija, zaslužni su i učinili su što smo svi sada ovde danas da slavimo 155 godina Narodnog pozorišta. Verujte mi, 155 nije malo, danas tu godinu slavimo Nacionalnog teatra, a vrlo brzo će to biti 255 godina. Hvala vam, živi bili„, zaključio je Nenad Jezdić i primio nagradu „Raša Plaović„.

Odluku o laureatu, većinom glasova, na sednici 19. novembra, doneo je žiri u sledećem sastavu: reditelj Nebojša Bradić, književnik i dramaturg Miloš Latinović, glumice Vanja Ejdus i Elizabeta Đorevska, kao i dramaturg Đorđe Kosić.

Nenad Jezdić je lik Bore Šnajdera interpretirao uverljivo, precizno, razmaštano i dosledno, jednom rečju – bravurozno. Svojom snažnom i istovremeno odmerenom igrom, Jezdić je pokazao svežinu u kontekstu svoje dosadašnje glumačke karijere i takođe u prostoru interpretacije jednog od najznačajnijih likova srpske komediografije„, stoji u obrazloženju žirija.

Petočlani žiri je istakao da je Jezdić umešno ujedinio svoju glumačku veštinu i scensku harizmu sa specifičnim humorom, ironijom i jezičkim bogatstvom Aleksandra Popovića.

Jezdić se time priključuje redu sledbenika nasleđa Raše Plaovića, glumca izuzetne vrednosti čiji je rad imao duboki uticaj na razvoj pozorišta u Srbiji„, zaključio je žiri.

Nagrada je uručena u okviru svečanosti povodom Dana Narodnog pozorišta, koje tradicionalno dodeljuje ova kulturna ustanova.

Nenad Jezdić je rođen je 1972. godine u Valjevu gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je glumu na FDU u Beogradu u klasi profrsora Predraga Bajčetića.

Stalni član Pozorišta Atelje 212 bio je od 1998. do 2020. godine, kad prelazi u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Dobitnik je više prestižnih nagrada i priznanja za karijeru na filmu, televiziji i pozorištu.

Dosadašnji dobitnici Nagrade „Raša Plaović“ su Petar Banićević (1988, 2001), Lazar Ristovski (1989), Branislav Ciga Jerinić (1990), Branimir Brstina (1991), Petar Kralj (1992), Vera Čukić (1993), Ljuba Tadić (1994), Ksenija Jovanović (1995), Tihomir Arsić (1996), Dragan Mićanović (1997, 2004), Marko Nikolić (1998), Miodrag Mrgud Radovanović (1999), Mihailo Janketić (2000), Predrag Ejdus (2002), Tihomir Stanić (2003), Vladan Gajović (2005).

Nagradu su dobili i Vlastimir Đuza Stojiljković (2006), Milan Gutović (2007), Boris Isaković (2008), Nikola Ristanovski (2009), Boris Komnenić (2010), Nataša Ninković (2011), Igor Đorđević (2012, 2020), Vojin Ćetković (2013), Dara Džokić (2014), Slobodan Beštić (2015), Nada Šargin (2016), Olga Odanović (2017), Nela Mihailović (2018), Nenad Jezdić (2019), Miodrag Miki Krstović (2021) i Vanja Ejdus (2022).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…