Nacionalni konvent: Umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji

EU Srbija

Beograd – Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 10 – Informaciono društvo ocenila je da je u Godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka Evropskoj uniji konstatovan umeren napredak u razvoju informacionog društva u Srbiji.

Nacionalni Konvent o EU je savez udruženja nastao sa ciljem da održava i unapređuje dijalog između predstavnika državne administracije, političkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.

Taj se napredak, kako se navodi u saopštenju Nacionalnog konventa, primećuje u funkcionisanju unutrašnjeg tržišta za elektronske komunikacije,  dostupnosti savremenih elektronskih servisa, razvoja informacionoj bezbednosti, primeni eUprave i  eTrgovine, funkcionisanju jedinstvenog digitalnog tržišta, širenju ultrabrze širokopojasne komunikacione infrastrukture, razvoju medijske pismenosti i niza drugih aktivnosti.

Evropska komisija u svom Izveštaju uočava pojedine nedostatke i naglašava da Srbija u narednom periodu treba da usvoji novi Zakon i elektronskim komunikacijama usklađen sa regulativnim okvirom kakav važi u Evropskoj uniji, kao i sa Evropskim zakonikom o elektronskim komunikacujama i Direktivom o smanjivanju troškova.

Takođe, Evropska komisija navodi da se očekuje da budu predloženi zakoni o širokopojasnom internetu i o elektronskim medijima, te da se obezbedi finansijska i operativna nezavisnost agencija RATEL i REM.

Evropska komisija očekuje i da se obezbedi zaštita konkurencije za operatore, da budu završene pripreme i uveden sistem za hitne pozive 112, te da se ubrza realizaciju zadataka iz medijske strategije i da se razvija audio vizuelna politika.

Radna grupa podržava sve aktivnosti koje pominje Evropska komisija i nastojaće da se one realizuju u narednih godinu dana uz kontakte sa nadležnim organima i organizacijama.

Ispunjenjem ovih zadataka unapređuje se razvoj informacionog društva i medija u Srbiji„, navodi se u saopštenju Radne grupe Nacionalnog konventa za poglavlje 10.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…