Mariji Rakočević uručena Hartefaktova nagrada za najbolji dramski tekst

Foto: Tanjug

Beograd – Hartefaktova 12. regionalna nagrada za najbolji savremeni angažovani dramski tekst je uručena Mariji Rakočević za komad „Žena veže rep“.

Na svečanosti u Hartefakt kući održano je scensko čitanje drame „Žena veže rep”, koje su izveli glumci Natalija Stepanović i Svetozar Cvetkovića, u režiji Tare Mitrović.

Velika hvala, čast je u kakvo sam društvo upala. Nije lako biti žena na Balkanu„, rekla je Rakočević u kratkom obraćanju.

Žiri u sastavu Dubravka Vrgoč, Molina Udovički Fotez i Biljana Srbljanović u odluci je istakao da tekst „Žena veže rep“ od ostalih na konkursu Hartefakta izdvaja, ne samo tema diskriminacije i nasilja nad ženama u savremenom svetu, već i otvorena dramska forma koja dopušta najrazličitija scenska iščitavanja i učitavanja.

Inovativnost ovog dramskog rukopisa je u njegovoj koncepcijskoj provokativnosti, dok s druge strane tekst upravo zbog izravnog dijaloga sa svetom u kojem žene još traže svoje ravnopravno mesto, čitatoca ne ostavlja ravnodušnim„, ocenio je žiri.

U odluci žirija rečeno je da je bolna tema o kojoj autorka drame govori po mnogo čemu savremena i „na žalost prepoznatljiva i na ovim našim prostorima“.

Vrgoč je rekla da ju je drama „Žena veže rep“ pri prvom čitanju dirnula jer „na neobičan način govori o problemima sa kojim se suočavamo, na geografskom i kulturološkom prostoru od Irana do Srbije i Hrvatske„.

Istakla je da je Rakočević napisala dramu koja nema likove i uobičajenu formu, a „takva je da nikog ne može ostaviti ravnodušnim„.

Srbljanović je navela da je na 12. Hartefaktov konkurs pristiglo više od 160 tekstova.

Najavljujući novu programsku liniju – Hartefakt dramu, Srbljanović je rekla će se Hartefakt koncentrisati na razmenu i edukaciju novih, dolazećih pisaca, koji će biti prevedeni u inostranstvu, u saradnji sa Kreativnom Evropom, u okviru projekta sa Fabulom mundi i Plejgraundom.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…