Lukić: Insitucije u Srbiji ne čuju glas žena koje su pretrpele seksualno nasilje

Marija Lukić

Beograd, 8. april 2019. – Službenica koja je prijavila bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje Marija Lukić rekla je da "insitucije u Srbiji ne čuju glas žena koje su pretrpele seksualno nasilje".

"Što se više institucije prave mrtve, ja ću više da govorim", rekla je Lukić na otvaranju Međunarodne nedelje civilnog društva (ICSW) u Beogradu.

Ona je navela da je svog poslodavca prijavila simbolično 8. marta na Dan žena, i da je "već 9. marta dobila rešenje o otkazu" i dodala da je nakon toga uklonjen i frizerski salon njenog supruga u Brusu.

Ona je kazala da je sedam žena optužilo bivšeg predsednika opštine Brus za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje i da su dve od toga odustale.

Lukić je kazala da su žene suočene sa tim nasiljem pod pritiskom sekundarne viktimizacije i stigmatizacije jer je to tabu tema.

"Što se tiče hrabrosti koju kažu da imam i sama ne znam je li hrabrost ili ludost, više bih rekla da je ludost", rekla je Lukić.

Ona je kazala da Jeličić mora krivično da odgovara, ali da on kaže da se ta njegova krivična odgovornost neće se nikada desiti jer "ima uticaj na svakog čoveka koji živi u tom mestu".

"Nadam se da će ovaj govor ovde otići daleko i da će pomoći ženama koje su digle glas protiv nasilja", rekla je Lukić.

Međunarodna nedelja civilnog društva (ICSW) biće održana u Beogradu do 12. aprila, a oko 1.000 učesnika u seriji seminara, radionica i prezentacija pod zajedničkim nazivom "Moć zajedništva" razmeniće iskustva i ideje koje će omogućiti ljudima širom sveta da budu informisani, aktivni i uključeni u donošenje odluka.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…