BIRN: Ko su ključni ljudi u rudarskom biznisu u Srbiji

rudnik

Beograd – Na većini prostora u Srbiji, za koje je Ministarstvo rudarstva i energetike dalo dozvole za istraživanja ruda i dragocenih metala, nikad neće biti ni otvoreni rudnici.

Ta vrsta biznisa kroz finansijske operacije koje sežu do međunarodnih berzi pojedinim akterima i dalje ostavlja mogućnost za zaradu.

Ako biste od Ministarstva rudarstva i energetike dobili dozvolu za istraživanje na terenu za koje verujete da je bogat rudom, verovatnoća da ste u pravu je svega jedan odsto.

Pa ipak, uprkos i ovako malim šansama, više od 5.000 kvadratnih kilometara teritorije Srbije se zvanično vode kao istražna područja, njih oko 200. Primeni li se ranija analogija, na celom ovom prostoru, za okvirno deceniju i po, biće otvoren jedan ili dva rudnika, procene su stručnjaka iz geologije.

Ovaj, u najvećem broju slučajeva pesimističan krajnji ishod za one koji se upuste u poduhvat traganja za dragocenim metalima u Srbiji i dalje nije smetnja za ekspanziju biznisa geoloških istraživanja kod nas u poslednjoj deceniji.

Razlog za to je što postojeći zakonski okvir u Srbiji daje mogućnost za razne vrste složenih finasijskih špekulacija, kad je reč o rudarskim istraživanjama, uz pomoć kojih oni koji investiraju u taj posao dobijaju mogućnost da na kraju zarade od preprodaje firmi koje imaju licence za istraživanja.

Kako je već BIRN pisao, prelomna godina bila je 2015, kad je izmenjen Zakon o rudarskim i geološkim istraživanjima, čime je investitorima olakšana procedura za dobijanje dozvola i istraživanje ruda u Srbiji.

 

Tekst Miodraga Markovića, u celosti, možete pročitati na portalu birn.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…