Kampanja solidarnosti s turskim novinarima: Kako pomoći

Turska je zatvorila 17 novinara pod optužbom za navodnu povezanost s "jednom terorističkom organizacijom", što je nastavak velike čistke predsednika Erdogana nakon propalog puča 15. jula. Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ/IFJ) pokrenule su kampanju solidarnosti s turskim novinarima zbog novih napada na medijske slobode i ljudska prava. 

Predsednik Erdogan obznanio je da odustaje od tužbe protiv 2 hiljade građana koji su optuženi za "vređanje" predsednika. Ipak, velika "čistka" započeta nakon propalog puča ipak se nastavila, uprkos upozorenju Evropljana da bi ona mogla loše delovati na tursku kandidaturu za EU.

Više od 18.000 ljudi je pritvoreno u poslednje dve nedelje. Protiv desetine hiljada njih podignuta je optužnica i smešteni su u pritvor. Među njima je i 17 novinara koji su se pojavili pred sudom u Istanbulu pod optužbom za navodnu povezanost s "jednom terorističkom organizacijom", javlja službena novinska agencija Anadolija.

Među njima je i Nazli Ilicak, poznata novinarka, bivša zastupnica Erdoganove stranke AKP-a i nekadašnji članovi dnevnika Zaman koji je bio sklon Guelenu do februara kada je vlast preuzela kontrolu nad njim.

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ/IFJ) pokrenule su kampanju solidarnosti s turskim novinarima zbog novih napada na medijske slobode i ljudska prava kojom pozivaju članice EFJ-a I IFJ-a, kao i partnere, da pomognu turskim kolegama na sledeći način:

pismom turskim ambasadorima u svojim državama i/ili svojoj vladi 

– potpisom peticije Amnesty Internationala kojom se poziva predsednik Erdogan da obrani ljudska prava u Turskoj

– slanjem priloga za IFJ Safety Fund da bi se moglo pomoći individualnim molbama iz Turske (bankovni račun: BE64 2100 7857 0052; Swift Code GEBABEBB; communication “Solidarity Turkey”)

– deljenjem znaka kampanje na svojim društvenim mrežama i web stranicama

EFJ i IFJ prate situaciju u vezi s pritvorenim/uhapšenim novinarima i kršenjem slobode medija od 15. jula. Popis pritvorenih novinara možete videti ovde, a sva upozorenja upućena Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara ovde.

Izvor: EFJ i IFJ

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…