Izložba slika Lazara Vozarevića u Modernoj galeriji Valjevo

Foto: Nebojša Bojanić

Valjevo – Valjevci i Valjevke su u prilici da, do 20. avgusta, u Modernoj galeriji Valjevo,  pogledaju stvaralački opus Lazara Vozarevića, umetnika druge polovine 20. veka.

Lazar Vozarević ( 1925 – 1968) je svoje radove kreirao pod jakim uticajem Pabla Pikasa, u čijem delu je pronalazio početni impuls i naklonost prema kubičnim formama.

S obzirom na to da je svoje slikarsko obrazovanje sticao na Akademiji likovnih umetnosti tokom Drugog svetskog rata i neposredno po njegovom završetku, gde je prihvatio stavove da se moderno slikarstvo najbolje uči sa fresaka, umetnik je osećao snažan otpor prema politici tog vremena, po kojoj su svi tretirani kao jednaki u pogledu vrednovanja kvaliteta svog rada.

Stoga on, mešajući stečena znanja o srpskom srednjevekovnom slikarstvu, umetnosti grčkih vaza, romanske i gotske skulpture, sa dostignućima kubizma, kao avangardnog pokreta 20. veka, kroz Zadarsku grupu učestvuje na izložbi „Jedanaestorice“ u Galeriji ULUS-a u Beogradu,1951. godine, gde mu slika „Harlekin“ otvara vrata prvog samostalnog nastupa naredne godine.

Jedan je od osnivača „Decembarske grupe“, koja postoji između 1955 – 1960. godine, tokom čijeg trajanja se određuju dometi srpskog modernizma.

Šezdesetih godina prošlog veka bio je predstavnik enformel slikarstva, a njegova dela se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, u galerijama širom nekadašnje Jugoslavije, ali i u privatnim zbirkama u Americi, Italiji i Francuskoj.

Lazar Vozarević je nagrađen Oktobarskom nagradom Grada Beograda (1952), Nagradom za slikarstvo na Prvom jugoslovenskom trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu (1961) i Prvom nagradom za Omladinski spomenik u Beogradu (1964).

U njegovoj rodnoj Sremskoj Mitrovici 1973. godine otvorena je Galerija koja nosi umetnikovo ime, u kojoj se čuvaju i prezentuju njegova dela.

Direktorka Moderne galerije Marija Đurić je naglasila da će, zahvaljujući razmeni sa Sremskom Mitrovicom, ljubitelji slikarstva u Valjevu do 20. avgusta biti u prilici da pogledaju opus Lazara Vozarevića, dok će Sremci u tom periodu uživati u delima Ljube Popovića.

U uvodnom programu, kustos i istoričar umetnosti Galerije „Lazar VozarevićMarija Vukajlović, koja je napisala i prateći tekst u katalogu Moderne galerije, upoznala je prisutne sa životom i delom poznatog slikara, a izložbu je otvorio direktor Galerije Sremske Mitrovice Milan Marinković.

Među brojnim posetiocima ovog događaja bili su i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…