Francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

dokument

Brisel – Francusko-nemački plan za rešavanje spora Beograda i Prištine fokusiran je u prvom redu na normalizaciju odnosa iz perspektive zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji, a manje na formalno priznanje i rokove, piše briselski portal Euractiv.com.

Jedan od ključnih elemenata plana, u koji je portal imao uvid, jeste razmena stalnih predstavništava, koja bi bila slična ambasadama, ali nižeg nivoa.

Briselski portal navodi da je nejasno da li su postojale, i kako su izgledale eventualne ranije verzije plana, ali da je sadržaj aktuelne verzije predloga sledeći:

Član 1

Kosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske međusobne odnose zasnovane na jednakim pravima.

Član 2

Kosovo i Srbija će se voditi zajedničkom aspiracijom da postanu članice Evropske unije.

Član 3

U skladu da Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koje su potpisale obe strane, Kosovo i Srbija će sve međusobne sporove rešavati isključivo mirnim putem, uzdržvajući se od pretnji i primene sile

Oni potvrđuju nepovredivost sada i ubuduće granica/linija razgraničenja koje među njima postoje i obavezuju se na potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta druge strane.

Član 4

Kosovo i Srbija će dalje raditi pod pretpostavkom da nijedna od dve strane ne može da predstavlja onu drugu u međunarodnoj sferi, niti da deluje u njeno ime.

Član 5

Kosovo i Srbija će promovisati miroljubive odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

Član 6

Kosovo i Srbija će nastaviti sa uzajamnim poštovanjem jurisdikcije druge strane.

Član 7

Kosovo i Srbija izražavaju spremnost da u procesu normalizacije odnosa regulišu praktična i humanitarna pitanja.

Na temelju ovog ugovora, a sa ciljem razvoja i promocije, i u obostranu korist, sklopiće sporazume o saradnji u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošta i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, zaštite životne sredine i u drugim poljima. Detalji su regulisano dodatnim prokolom.  

Član 8

Kosovo i Srbija će razmeniti stalne misije. One će biti uspostavljene u sedištima vlada. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće rešavana odvojeno.   

Član 9

Kosovo i Srbija su saglasni da ovaj ugovor neće uticati na bilateralne ili multilateralne ugovore i sporazume koje su već zaključili ili koji se na njih odnose.

 

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…