Film „Dolina vladara“ u užem izboru za prestižnu IDA nagradu

Dolina vladara

Požega, 10. oktobar 2019. – Međunarodna dokumentaristička asocijacija (IDA – International Documentary Association) objavila je najuži izbor za nominacije za 35. godišnju dodelu nagrada ovog udruženja u kategorijama za najbolji dugometražni i najbolji kratkometražni dokumentarni film.

Na listi kratkometražnog dokumentarnog filma, koju čini 21 film, nalazi se i srpsko – izraelski dokumentarac ,,Dolina vladara“, reditelja Efima Graboja.

IDA Awards spada među najprestižnije svetske ceremonije posvećene dokumentarnom filmu i ove godine nagrade će biti dodeljene 7. decembra u Paramaunt studiju u  Los Anđelesu.

Dolina vladara“, poetski dokumentarac koji je snimljen u okviru Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ , je priča o ljudima koji svoje poslednje godine proživljavaju u staračkom domu na brdu Zabučje iznad Užica.

I dok „čekaju“, zatvoreni među zidovima i u svojim umornim telima, ovi ljudi se bore za slobodu svoje duše koja postaje jedino mesto na kom se mogu osećati mlado i živo.

Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja, života i smrti.

Film je snimljen u produkciji požeškog Nezavisnog filmskog centra „Filmart“ i „Okapi“ studija iz Izraela, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica i Cinnamon Films.

Pored reditelja iz Izraela, multinacionalnu ekipu filma čine i Valid Mesnaoui (montažer) iz Maroka, Konstanca Sandoval (direktorka fotografije) iz Argentine, Anton Levkin (dizajner zvuka) iz Rusije i Milena Šmigić  (organizatorka) iz Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…