1. Početna
  2. IT
  3. Društvene mreže
  4. Fejsbuk uklonio lažne profile koji su vodili kampanje zasnovane na lažnim informacijama

Fejsbuk uklonio lažne profile koji su vodili kampanje zasnovane na lažnim informacijama

Facebook

Njujork, 23. avgust 2018. – Društvena mreža Fejsbuk objavila je da je "uklonila više stranica, grupa i profila koji su koordinirano vodili kampanje, a koje su lažno optuživale određene ljude i dovele do promene mišljenja o njima na temelju lažnih informacija".

Mreža je saopštila da je prekinula velike operacije manipulsanja, pokrenute u Iranu i Rusiji, koje su za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok, prenosi Fonet.

"Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz  Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identifikovali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima", ističe na svom blogu Fejsbuk mreža koja je snažno kritikovana, posebno nakon izborne kampanje 2016. u SAD, da nije učinila dovoljno u borbi protiv tog tipa zloupotrebe.

Američke obaveštajne službe otkrile su da su se ruski operateri poslužili, između ostalog, Fejsbukom, kako bi uticali na izbore koji su Donalda Trampa doveli u Belu kuću.

Moskva je uvek odbacivala te optužbe.

"Zabranili smo taj tip ponašanja jer želimo da ljudi imaju poverenja u povezivanje na Fejsbuku", istakla je mreža.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…